POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Socijalna i integracijska asistencija – novi učenici u OŠ „ Zaga Malivuk“

Dana 10. maja 2017. na autobuskoj stanici kod kampa u Krnjači, sociolog Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila dočekala je troje maloletnih učenika iz Avganistana u 8h kako bi ih odvela u njihovu novu školu. U pratnji oca, učenici su spremni došli na stanicu. Na putu do škole, kroz razgovor sa sociologom, deca su iznosila svoja razmišljanja, dileme, pitanja, kao i stavove o dosadašnjem pohađanju škole. Jedanaestogodišnja Zahra je rekla kako su se deca iz odeljenja dosta trudila oko nje i kako joj neki od njih šalju poruke sa pitanjima kada će da dođe opet, koristeći Google translate. Po dolasku u školu, javili su se pedagogu, sa kojom je obavljen dodatni razgovor o njihovom pohađanju nastave. Pedagog OŠ Zaga Malivuk se jako posvetila novim učenicima, ispričala im je kratko o profesorima koji će im predavati i tom prilikom dodala da uvek mogu da dođu u njenu kancelariju kada imaju pitanja ili problem. Nakon celodnevnog druženja i asistencije u pohađanju nastave, sociolog tima APC/CZA je odvela decu nazad u kamp. Dok su se vraćali nazad, đaci su bili razdragani, pevali su pesmice. Takođe, jako ih je zanimalo da li će neko iz APC/CZA centra i sutra ići sa njima u školu, jer se uz pratnju i društvo, osećaju sigurnije. Sociolog tima APC/CZA im je obećala da će ih i sledeći dan voditi u školu.

Zaga Malivuk 1

U okviru projekta LOVE (Pravo, Red, Vrednosti) – za migrante/azilante/osobe kojima je odobren azil, u ostvarivanju svojih prava bez diskriminacije, finansiranom od strane Evropske unije, tim pravnika, pedagoga, psihologa i sociologa Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) redovno pruža i ovakve vidove asistencije, u svim centrima za migrante u Srbiji, gde za to ima potrebe. Sa Osnovnom školom Zaga Malivuk iz Beograda, postoji dugogodišnja i lepa saradnja, kada je reč o upisu dece azilanata i njihovom pohađanju nastave.

Sadržaj, stavovi i realizacija projekta su isključiva odgovornost Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA, novinske agencije BETA i Centra za istraživanje javnih politika, a izneti stavovi ni u kom slučaju se ne mogu smatrati stavovima Evropske unije.

أنت هنا: Vesti Socijalna i integracijska asistencija – novi učenici u OŠ „ Zaga Malivuk“