POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Error
  • Error loading component: com_contact, 1

Novogodišnji paketići i čestitke za decu izbeglice

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u saradnji i uz svesrdnu pomoć  Odbora za ljudska prava i mir (SCORP) Lokalnog komiteta Beograd IFMSA-Serbia (Komitet za međunarodnu saradnju studenata medicine) 28. i 29. decembra delio paketiće deci smeštenoj u centru za azil u Krnjači, maloletnicima bez pratnje smeštenim u Zavodu za vaspitanje dece i omladine Beograd, maloletnicima bez pratnje kod graničnog prelaza Kelebija i deci smeštenoj u prihvatnom centru u Subotici.

03

U sklopu IFMSA tradicionalne humanitarne nedelje osmeha i poklona pod sloganom "I ja sam drug za osmeh dug" i humanitarne žurke "Sweet party", IFMSA-Serbia su prikupljali pomoć a potom od slatkiša, igračaka, društvenih igara i školskog pribora formirali paketiće za decu migrante koja borave u Srbiji. Za mnoge od njih, to je bio jedini gest koji je ove dane učinio svečanim i prazničnim.

10

Zajedno sa lokalnim volonterkama iz Subotice, migrantima koji borave u pograničnom području ovom prilikom su deljene  novogodišnje čestitke nastale tokom kreativne radionice u Srednjoj medinskoj školi koju je APC/CZA zajedno sa partnerskom organizacijom Samoinicijativa realizovao u okviru projekta "Azilanti i migranti u našem komšiluku/informisanje i interakcija, a ne širenje straha i predrasuda", podržanog od strane Programa Ujedinjenih nacija za razvoj.

19

Ovim putem se zahvaljujemo IFMSA-Serbia kao i studentima Medicinskog fakulteta koji su svojom humanošću vratili osmeh na lice najmlađima. Solidarnost građana i volontera koji žele da pomognu izbeglicama i migrantima, navodi nas da primetimo da je jako važno da i državne institucije budu humane, responsivnije na potrebe izbeglica i migranata, omoguće susret, empatiju i razumevanje između lokalne i migrantske populacije.

15

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Zdravstvena radionica sa roditeljima novorođenčadi u Krnjači 28.12.2016.

U centru za azil u Krnjači u proteklih dva meseca desio se pravi baby boom kada se desetak beba rodilo. Svim roditeljima APC/CZA pruža pravnu, psihološku i pedagošku pomoć a veoma često i asistira prilikom odlaska kod pedijatra. Svim bebama APC/CZA asistira prilikom dobijanja međunarodnog izvoda iz matične knjige rođenih.

07

Tokom radionice 28. decembra u kutku za majke i bebe pedijatrica koja sa mladim roditeljima u Srbiji realizuje program škole roditeljstva, bila je gost radionice. Tokom sesije roditelje je savetovala kako da održavaju dnevnu higijenu beba, šta su tabui a šta istina kada je reč o običajima u odgajanju beba, potom kada je vreme za vakcine, kako podsticati dečiji razvoj, kakve vežbe roditelji mogu raditi sa bebama.

06

Radionica je realizovana kutku za bebe čiju realizaciju je u okviru projekta "Podrška majkama i deci u centrima za azil, Beogradu i okolini" koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji a realizuje Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila. U radionici su učestvovali u dosta slučajeva i majke i očevi. Roditelji svake bebe su dobili pomoć - kadice, pelene, odeću za bebe, sredstva za higijenu, peškire, u sklopu rada kutka za bebe.

10

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Novogodišnja jelka u ZVDO

Tim pravnika, psihologa i pedagoga APC/CZA redovno posećuje Zavod za vaspitanje dece i omladine u Beogradu, a 28. decembra organizovana je kreativna radionica pravljenja novogodišnje jelke i ukrasa od papira.

Na radionici su učestvovali maloletnici bez pratnje koji su poreklom iz Avganistana i Pakistana i koji se u prihvatilištu nalaze već nekoliko meseci i znaju dosta o srpskoj kulturi i običajima.
Na samom početku radionice koju je podržala ELCA, maloletnici su delili iskustva iz svojih zemalja porekla, a tiču se proslave Nove godine i govorili o hrani koja se sprema, muzici, plesu, Napomenuli su da u njihovim zemljama porekla kićenje jelke nije ustaljen običaj, iako postoji proslava Nove godine.

3

Svi su se složili da nikada do sada nisu kitili jelku te je ovo bila jedinstvena prilika da se okušaju u tome. Pored toga, zajedno su osmišljavali ukrase, sekli papire i bojili jelku i dekoraciju koja je kasnije korišćena. Dečaci su pomagali jedan drugome oko sečenja papira koji će kasnije biti bojeni i smislili su sistem u kome su neki od dečaka sekli, drugi bojili, a treći stavljali svetlucavi prah na ukrase.

5

Nakon pravljenja svih ukrasa, dečaci su zajedno sa APC/CZA okitili jelku i ukrasili je novogodišnjim svećicama i ukrasnim trakama. Svi učesnici radionice su bili veoma zadovoljni veseli barem na kratko, pomišljajući na topline i podršku.

6

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Upoznajmo se - lifleti namenjeni migrantima u severnom pograničnom području

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) zajedno sa Organizacijom "Samoinicijativa" u Subotici, Kanjiži i okolini realizuje projekat "Azilanti i migranti u našem komsiluku/informisanje i interakcija, a ne širenje straha i predrasuda" uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Jedna od aktivnosti sa ciljem boljega razumevanja dveju zajednica jesu i lifleti namenjeni migrantima i lokalnim građanima.

IMG-20161206-WA0003

Razgovarajući sa lokalnim stanovništvom, APC/CZA je prikupio komentare i savete lokalnih građana migrantima i stavio ih u mali vodič o lokalnoj sredini. Pored saveta, u lifletu se nalaze informacije kako prepoznati zloupotrebu i trgovinu ljudima kao i na koji način to prijaviti. Liflet Upoznajmo se preveden je na engleski, farsi i arapski i voloneri zajedno sa organizacijom Samoinicijativa i APC/CZA ih dele izbeglicama u Prihvatnom centru i okolini, nedaleko od graničnih prelaza Horgoš i Kelebija kao i mestima po gradu na kojima se okupljaju migranti poreklom iz Sirije, Iraka, Pakistana, Alžira, Bangladeša.

DSC 1756

Iako svi ovi migranti pokušavaju da pređu granicu i nastave život u nekoj od evropskih zemalja, pokazuju interesovanje da čuju šta Subotičanima i Kanjižanima smeta kod migranata.

DSC 2029

Projekat je deo šireg programa "Jačanje vitalnosti opština kroz prevazilaženje migrantske krize" koji sprovodi UNDP uz finansijsku podršku Vlade Japana.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Svečano otvaranje kutka za majke i decu u centru za azil u Krnjači 20.12.2016.

U okviru projekta "Podrška majkama i deci u centrima za azil, Beogradu i okolini" koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u centru za azil u Krnjači 20. decembra svečano otvorio kutak koji je namenjen majkama i deci. Slicne kutke je formirao u Centru za azil u Sjenici i u Pirotu. Svečano otvaranje je upriličeno sa predstavnicima UNHCR. Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, CRS-a i Komesarijata za izbeglice i migracije.   Ovom prilikom je zvanično i otvorena baraka koja je poslednjih nedelja renovirana.

nova 01

Nakon toga su tražilje azila zajedno sa svojim mališanima uživale u sokovima i u poslasticama sa Bliskog Istoka. Žene su bile vidno zadovoljne novim prostorom u kome mogu da dobiju informacije ali i da borave u kutku koji ima igračke za decu, ljuljaške, stolice za hranjenje, uslove za kupanje beba. One do sada nisu imale ovakav prostor u kome bi mogle da okupaju svoje bebe kao ni dovoljno higijene koja će im sada biti dostupna u kutku.

image7

Takođe, s obzirom da je dosada i nedostatak sadržaja veoma prisutna u kampu u Krnjači, kutak je mesto gde žene mogu da se okupljaju, razmenjuju iskustva i na kvalitetniji način provedu vreme u kampu.
Ženama su deljeni i lifleti štampani u okviru projekta. U njima se nalaze saveti namenjeni majkama na putu. 

IMG-20161220-WA0067

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Pomoć predstavnika Ambasade Republike Koreje APC/CZA i mladim azilantima

APC/CZA su 16. decembra u eksternoj kancelariji posetili predstavnici Ambasade Republike Koreje u Srbiji  koji su želeli da pomognu mladim tražiocima azila koji borave u centru za azil u Krnjači. Članovi naše organizacije rade sa ovom grupom mladih azilanata otkako su došli u Srbiju.

Susret je bio prava razmena iskustava. Predstavnici ambasade Republike Koreje su želeli da čuju kako žive tražioci azila u Srbiji, koji su njihovi problemi, kako izgelda život u kampu i kakva podrška bi im olakšala izbegličke dane. 

koreanci 01

Prilikom posete, gosti su mladima i drugim izbeglicama doneli raznovrsnu pomoć, mleko, hranu, sokove, sredstva za higijenu, pribor za školu i razonodu koja je data kako prisutnim  tražiocima azila, tako i ostaloj deci i mladima sa kojima članovi APC/CZA u svojim redovnim posetama rade u prihvatnim i centrima za azil. 

koreanci 03

Psihološko savetovanje porodice u Krnjači

APC/CZA tim  psihologa i pedagoga redovno posećuje sve centre za azil i prihvatne centre i pruža podršku i zaštitu tražiocima azila i migrantima koji u njima borave. U okviru projekta koji finansira ELCA, za psihološku pomoć izbeglicama, ispred Krnjače smo sreli deo petočlane porodice – majku ćerku od 9 godina i bebu od mesec dana koja je bila uvijena u ćebe. Žalili su se kako im je teško, kako nemaju dovoljno uslova i kako se čekanje da pređu u Mađarsku odužilo. Kako majka ne govori engleski veliki teret je pao na devetogodišnju devojčicu koja je postala govornik i prevodilac za celu porodicu.

porodica u krnjaci psih sav 1

Prevelika odgovornost koju nosi se povremeno nazire kroz ozbiljnost sa kojom upija informacije i umiruje majku govoreći da će i njihov red jednog dana doći. Na leđima nosi ranac sa stvarima a u rukama kesu koja je gotovo veća od nje sa stvarima za celu porodicu. Povremeno se zameni sa mamom i u rukama drži uspavanu bebu kako bi se ona odmorila. Prilikom savetovanja pokušano je da joj se omogući da se makar na kratko vrati u ulogu deteta i rastereti briga odraslih. Sa majkom je takođe porazgovarano kako da zaštiti devojčicu ali i na koji način da stekne samopouzdanje i oslonac u sebi kako bi izdržala težak period u kojem su trenutno.

porodica u krnjaci psih sav 2

 

Psihološka radionica sa maloletnicima bez pratnje u ZVDO

APC/CZA tim psihologa i pedagoga redovno posećuje Prihvatilište za maloletne strance bez pratnje roditelja u Beogradu i NIšu. Radionice se održavaju uz svesrdnu finansijsku i drugu podršku ELCA, a radionice se održavaju na različite teme kao i psihološko savetovanje u situacijama kada su deca tužna, napeta, isfrustrirana, nesrećna, kako bi im se pomoglo da prevaziđu teške trenutke koji su dodatno otežani nedostatkom roditelja i podrške porodice.

ZVDO psih radonica

Neke od psiholoških radionica su se bavile temom vrste problema i šta oni mogu da urade kako bi ih rešili. Problemi su podeljeni u 5 vrsta u zavisnosti od toga da li mogu da ih reše sami ili uz pomoć prijatelja ili odrasle osobe i koliko su sami problemi urgentni. Kada su diskutovali o tome kom nivou problema pripada kada nešto izgube kao iz topa su rekli: „Zavisi šta. Ako izgubiš telefon onda ti treba pomoć prijatelja, a kada izgubiš roditelje ne možeš sam, to je urgentno i to samo odrasli mogu da probaju da reše. A možda ni oni neće moći."

Psihološko savetovanje maloletnika bez pratnje u Bujanovcu

APC/CZA u okviru poseta prihvatnim centrima u Srbiji pruža urgentnu psihološku pomoć za koju se pokazalo da je neophodna i od velikog značaja u situacijama u kojima se ljudi suočavaju sa visokim stepenom stresa a nedovoljnim kapacitetima da sa njim izađu na kraj.

Ovakva vrsta intervencija je posebno značajna u radu sa ranjivim grupama poput maloletnika bez pratnje, koji dodatno pate jer usled svog psihofizičkog razvoja ne poseduju veštine potrebne da se izbore sa poteškoćama a prinuđeni su da odrastu preko noći. Njihovo emotivno stanje dodatno komplikuje činjenica da u svom iskustvu imaju razdvajanje od roditelja i porodice, koje je često traumatsko, bez obzira da li je dobrovoljno ili ne.

U prihvatnom centru u Bujanovcu smo se susreli sa Faridom i Armanom.

VEST BUJANOVAC 01

S obzirom da već poznaju i imaju poverenja u lokalnim tim APC/CZA iz Preševa odmah su pritrčali i počeli da se žale na, iz njihove perspektive, predug boravak u Srbiji. Bili su veoma uzbuđeni, svadljivi i teško im je bilo da se fokusiraju na sagovornika. Psiholog APC/CZA je im je pružio emocionalnu podršku pokazujući empatiju i potvrđujući i prihvatajući njihove emocije, brige, frustraciju i trenutnu impulsivnost.

Arman se u jednom trenutku i rasplakao i rekao kako ne može više da podnese bespomoćnost i usamljenost koju intenzivno oseća u poslednje vreme. Vremenom su se umirili, podsetili koliko su sposobni da izdrže i teže situacije ali i razumeli da postoje stvari u životu koje ne mogu da promene već samo da ih prihvate. Na kraju razgovora su zaključili da su oni „super dečaci" ali i da je „okej da se rasplaču i da im bude teško upravo jer su dečaci a ne roboti".

VEST BUJANOVAC 02

Učenje srpskog alfabeta sa najmlađima u Krnjači

Tokom redovne posete Centru za azil u Krnjači 13. jula 2016. godine, u okviru projekta Enhanced Legal and Psychosocial Protection of Asylum Seekers and Refugees in Serbia koji finansira Ambasada Kraljevine Holandije, APC/CZA je organizovao sesiju interkulturalnog savetovanja namenjenu deci tokom koje su se predstavili jedni drugima, učeći osnovne fraze i načine pozdravljanja na srpskom jeziku, ali i vežbali koordinaciju i motoriku ruku ispisujući slova srpskog alfabeta.

krnjajzm

Deca su veoma pozitivno reagovala i pored učenja srpskih slova i pozdrava želela su da predstave i slova persijkog i arapskog alfabeta, dok su oni mlađi umesto slova crtali različite oblike i šare koje su im bile zanimljive.

Interkulturalna radionica o značaju kulturnog identiteta u Banji Koviljači

Tim Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) sastavljen od psihologa, pedagoga i prevodilaca u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom realizovao je 14. oktobra interkulturalnu radionicu u Centru za azil u Banji Koviljači koja se bavila tematikom kulturnog identiteta i koliko je on podložan promenama u novoj sredini.

bkkm
Učesnici radionice, koji dolaze iz Sirije i Iraka, složili su se da je kulturni identitet veoma značajan i da je to nešto što nose sa sobom ma gde se nalazili. Sve ostalo je samo nadogradnja i dopuna koja im pomaže da budu bolji i kvalitetniji ljudi i da na što bolji način predstavljaju zemlje iz kojih dolaze.

 

Psihološko savetovanje sa tinejdžerkama u Bogovađi

APC/CZA pruža individualno i grupno psihološko savetovanje u svim centrima za azil i prihvatnim centrima u Srbiji. U okviru posete centru za azil u Bogovađi organizovano je individualno psihološko savetovanje sa tinejdzerkama koje putuju sa svojim porodicama ili rođakama.

Primećeno je da se ova grupa tražilaca azila nalazi u osebno osetljivom položaju upravo zbog neprepoznavanja njihovog specifičnog razvojnog stadijuma i konflikata koje on prirodno donosi bez obzira na životne okolnosti, a koje tinejdzerkama iz Avganistana i Sirije zapravo još dodatno otežavaju odrastanje.

arezo

Razgovarano je o svađama sa roditeljima koji su iz njihove perspektive previše zahtevni, tradiciji ugovorenih brakova od koje pokušavaju da pobegnu, fizičkom izgledu, odbacivanju svoje kulture i prihvatanju nove, kao i o društvenoj prihvaćenosti i potrebi za pripadanjem. Arezo je posebno pogodila situacija u kojoj se nalazi. Navela je kako se ne seća kada je poslednji put bila srećna i da misli da "nikad više neće biti ista". Često plače, povlači se u sebe, svađa se sa roditeljima.

Osim toga, dodatno se oseća povređeno jer se posvađala sa prijateljicama iz kampa, koje je sad ogovaraju i smeju joj se iza leđa. Nakon savetovanja Arezo se umirila, bolje razumela promene kroz koje prolazi kao i stepen svoje odgovornosti, i osetila se samopouzdanom i motivisanom da reši konflikt sa drugaricama.

Psihološko savetovanje u Preševu

Tim APC/CZA u okviru svojih poseta prihvatnim centrima pruža psihološku pomoć onima kojima je to potrebno i koji imaju poteškoće da na zdrav način prevladaju životnu krizu u kojoj se nalaze. Iako u početku nepoverljivi i blago distancirani, ljudi se vrlo brzo otvaraju i imaju potrebu da ispričaju svoju muku. 

presevo psiholosko savetovanje 1

Navode kako im je teško, kako od brige ne mogu da spavaju i jedu, da imaju utisak da „ovo nije život" i da nisu na ovaj način zamišljali putovanje. Čini im se da nemaju snage da se uključe u aktivnosti koje se organizuju u kampu (filmska projekcija, fudbalski turnir) a da sa druge strane ne mogu da podnesu što im je svaki dan isti - prazan.

presevo psiholosko savetovanje 2

Pružena im je emocionalna podrška ali i objašnjeno da se radi o „normalnim reakcijama u nenormalnoj životnoj situaciji" i da pokušaju korak po korak da se sve više aktiviraju i skrenu misli sa onoga o čemu brinu a što ne mogu trenutno da promene. Nedostaje im pažnja, toplina, podrška, razumevanje, što se najbolje vidi i oseća kroz komentar jednog od izbeglica - hvala vam što slušate naše muke.

Psihološka podrška porodicama u bolnicama

U okviru projekta Podrške azilantima i migrantima u savladavanju svakodnevnih izazova u Srbiju koji finansira ELCA, psiholozi APC/CZA redovno pružaju psihološku podršku porodicama kao i pojedincima kojima je često potrebna hitna ili druga zdravstvena zaštita, a koji se suočavaju sa psihološkim izazovima i sve teže uspevaju da prevladaju psihofizičke teškoće na koje nailaze sa dužim zadržavanjem u Srbiji.

psiholosko savetovanje porodice 1

Često se dešava da se sa porodicama i roditeljima radi na osnaživanju kako bi lakše izašli na kraj sa reakcijama svoje dece na izbeglištvo ali i prevenirali ozbiljnije psihičke ili probleme u ponašanju. U centru za azil u Krnjači je ostvaren kontakt sa mladom porodicom iz Avganistana koja je u izbeglištvu više od 6 meseci. Vrlo brzo se otvaraju i pričaju kako su pobegli zbog krvne osvete i problema sa sopstvenim porodicama koje su ih se odrekle. Sada kažu kako imaju samo jedno drugo i svoju devojčicu od 13 meseci.

Veoma su odgovorni i savesni, brinu za njeno zdravlje i raspituju se za normalan psihofizički razvoj i kako da znaju da njihovo dete uspešno ispunjava razvojne zadatke. Ponosno potvrđuju da mala Samira precizno hvata predmete, na nalog šalje poljubce i maše, insistira da stoji sama i povremeno izgovara mama i tata.

psiholosko savetovanje porodice 2

Pitaju se kada će da počne da hoda. Ispoljavaju želju da je vakcinišu s obzirom da su o tome vodili računa i dok su bili u Grčkoj pa je organizovana i poseta pedijatru koja je potvrdila da je Samira zdrava i da se razvija u skladu sa očekivanjima. Takođe, dobila je i vakcinu, kada se na kratko zaplakala ali i vrlo brzo umirila.

Interkulturalno savetovanje o vrednostima u različitim kulturama 28.09.2016.

U okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije, u Centru za azil u Banji Koviljači je 28. septembra organizovana sesija interkulturalnog savetovanja u kojoj su učestvovali tražioci azila poreklom iz Avganistana i Pakistana.

BANJA ICL

Učesnici su diskutovali o životu u Avganistanu i Pakistanu, sličnostima i razlikama u vrednostima koje su karakteristične za ove kulture i kulture evropskih zemalja, kao i šta je to što bi od vrednosti koje dele hteli da prenesu u Evropu, a šta je to što u Evropi ne bi bilo prihvaćeno. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe od kojih je jedne imala zadatak da istakne pozitivne strane vrednosti koje dele, dok je druga grupa imala zadatak da istakne negativne strane vrednosti. Svaka od grupa je nakon završenog rada imala prezentaciju onoga što je uradila.

BANJA ICL 1

Sesije interkulturalnog i psihološkog savetovanja se realizuju u svim centrima za azil u Srbiji.

Grupno psihološko savetovanje u centru za azil u Banji Koviljači

U cilju unapređivanja veština rešavanja problema i prevazilaženja nesporazuma među tražiocima azila, APCCZA je u centru za azil u Banji Koviljaci pružao kolektivno psihološko savetovanje pocetkom septembra. Primećeno je da u vreme velikih promena kako pravila tako i situacije na terenu tražioci azila postaju sve više zbunjeni, dezorijentisani, nepoverljivi, samodestruktivni i da im je teško da sagledaju realnost i donesu odluke u svom najboljem interesu.

grupno psi banja 1

Umesto toga, često reaguju povlačenjem ili čak burno, zahtevaju, očekuju od drugih da reše probleme sa kojima bi možda i mogli sami da izađu na kraj. Neuspesi u rešavanju problema vode do nove frustracije i osoba se za čas nađe u začaranom krugu gubeći samopouzdanje i veru u sebe i promenu.

Osim teme koja je učesnicima bila veoma zanimljiva prijalo im je i da imaju strukturisanu aktivnosti u kojoj mogu intelektualno da se angažuju ali i da nauče nešto novo. Na kraju su spontano komentarisali i davali primere, navodeći da im se dopada kada govore o konkretnim stvarima koje mogu da promene, umesto da troše energiju razmišljajući o onima koje su van njihove kontrole.

Savetovanje je održano u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije.

Pravno i psihološko savetovanje u ZVDO Niš

U okviru projekta Enhanced Legal and Psychosocial Protection of Asylum Seekers and Refugees in Serbia koji finansira Ambasada Kraljevine Holandije, pravnici i psiholozi našeg APCCZA centra pružaju pravnu i psihološku podršku širom zemlje i deci bez pratnje roditelja. Deca bez pratnje, koja sama napuštaju svoje zemlje pokušavajući da spasu gole živote, na svom putu nekad bivaju smešteni u ZVDO Niš, u kojem borave kratak vremenski period pre nego što budu prebačeni u neki od centara za azil.

Ova deca, od kojih su neki adolescenti a neki tek napunili 10 godina, napuštena i ostavljena da se snalaze kako znaju i umeju, se često organizuju u grupe u kojima se osećaju sigurnije da dalje nastave neizvesno i rizično putovanje.

zvdo nis 2 1

Tako je i grupa koju smo zatekli u ZVDO Niš nastala u Bugarskoj dok su pešačeći danima kroz „džunglu" pokušavali da se sakriju od policije. Predvodnik grupe, Morteza, objašnjava kako su uspeli da se ukrcaju na teretni voz, kojim su i prešli granicu ali da je jedan od njihovih prijatelja povredio nogu i da je zbog toga ostao. Nisu se od tad čuli sa njim. I ostalii dečaci podstaknuti Mortezinim hrabrim istupanjem počinju da se otvaraju.

Pričaju o „dogodovštinama" koje su zapravo situacije borbe za život, i ponosno navode kako su uspeli da ih prevaziđu. Spuštaju gard, šale se, veseli su, prija im da budu u centru pažnje ali i da ih neko razume i podseti na to koliko su zapravo izdržljivi.

Dajemo im i informacije o centru za azil u koji će biti uskoro prebačeni, kakav je smeštaj, koja pravila moraju da poštuju, šta će se sledeće desiti.
Par dana nakon susreta u Nišu srećemo najmlađe iz grupe u centru za azil koji nam trče u susret, viču „Hello miss!" i pozivaju da vidimo njihove nove sobe.

Pružanje informacija i pravno savetovanje tražilaca azila u Tutinu 13.10.2016.

U okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije, APC/CZA tim sastavljen od pravnika, psihologa, pedagoga i prevodilaca redovno obilazi sve centre za azil gde pruža pravnu i psihosocijalnu pomoć tražiocima azila poreklom iz Avganistana, Sirije, Iraka i drugih zemalja.

TUTPR 13 10

APC/CZA zastupa tražioze azila u svim fazama azilnog postupka i pred svim državnim organima. Kroz psihološka i interkulturalna savetovanja, APC/CZA pruža tražiocima azila podršku u lakšem prilagođavanju novoj sredini.

TUTPR 13 10a

Šta nas je iznenadilo u Srbiji - interkulturalno savetovanje Sjenica 12.10.2016.

Dolazeći iz Avganistana, Sirije i Iraka, tinejdžeri borave u centru za azil u Sjenici i svakodnevno stupaju u kontakt sa mladima iz Sjenice, nalazeći puno sličnosti ali i razlika u svakodnevnom životu. 

Upravo to je bila tema sesije interkulturalnog savetovanja u kojoj su mladi diskutovali o tome šta ih je iznenadilo i šta im se pak dopada u Srbiji. Većina utisaka odnosila se na fizičku bezbednost i na individualne slobode.

 DSC 0940

 Kroz radioničarski rad i diskusiju, mladi su imali priliku da čuju o svakodnevnom životu mladih u Srbiji, problemima tinejdžera u Srbiji kao i specifičnim komunikacijskim obrascima.

IMG-20161103-WA0002

Radionica je realizovana u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije. Sesije interkulturalnog i psihološkog savetovanja pedagoškinja i psihološkinja sa višegodišnjim iskustvom u radu sa izbeglicama, u okviru projekta organizuju u Sjenici, Tutinu, Krnjači, Bogovađi i Banji Koviljači.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Radionica sa ženama o značaju asertivnosti i samopouzdanja za održavanje reproduktivnog zdravlja

U okviru projekta "Podrška majkama i deci u centrima za azil i Beogradu" koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u Centru za azil u Krnjači 07. oktobra organizovao radionicu na kojoj je gostovala savetnica za reporoduktivno zdravlje Doma zdravlja Palilula.

Tema kojom se radionica bavila bila je značaj asertivnosti i samopouzdanja za održavanje reproduktivnog zdravlja, kao i neverbalnom komunikacijom i na koji način reći „Ne" na socijalno prihvatljiv način i u različitim situacijama. Kako su učesnice radionice bile žene iz Avganistana i Irana koje zajedno sa svojim porodicama trenutno borave u Krnjači, tema je obrađena uz uvažavanje kulturoloških razlika i kroz diskusiju o tabuima u kulturama iz kojih dolaze i razlikama koje su primetile u odnosu na evropske zemlje.

IMG-20161103-WA0044

 

Žene su bile otvorene za diskusiju i rado su delile svoja iskustva o položaju koje imaju žene i majke u Avganistanu i Iranu, načinu na koji komuniciraju sa članovima svoje porodice i okolinom i problemima sa kojima se susreću. Posebna pažnja bila je posvećena i samohranim majkama i položaju koje one imaju u društvu.

IMG-20161103-WA0034

Učesnicama su deljeni lifleti štampani u okviru projekta. U njima se nalaze saveti namenjeni majkama na putu kao i informacije o azilnoj proceduri i centrima za azil. Napisani su jednostavnim jezikom i prevedeni na engleski, farsi i arapski.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

 

Trening sa mladim aktivistima u Tutinu 29.09.2016.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je 29. septembra u Tutinu organizovao trening sa lokalnim aktivistima koji će učestvovati u programima pomoći izbeglicama u lokalnoj sredini ali i onima koji su direktno uključeni u pomoć u izbeglicama smeštenim u centru za azil.

Trening je bio organizovan zajedno sa Kancelarijom za mlade i Tutinskom inicijativom mladih. Na održanom treningu se razgovaralo o načinu rada sa izbeglicama, kao i o važnosti uvažavanja njihove kulture kao i kulturoloških razlika.

tut 01

Trening je organizovan kako bi aktivirao lokalne mlade da da postanu aktivna podrška azilatima, radi razvijanja društvenih veština posebno obraćajući pažnju na razumevanje i poštovanje njihove trenutne situacije, individualnih kapaciteta azilanata i azilantkinja, njihovih kultura, religioznih i socijalnih pozadina. Moderatorke su bile APC/CZA psihološkinja i pedagoškinja sa višegodišnjim iskustvom u radu sa tražiocima azila i drugim migrantima.

tut 2

Sem treninga, APC/CZA tim je obezbedio praktične savete o problimima koji mogu nastati u praksi nakon treninga. Ovaj trening je deo projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije.

 

Radionica o kožnim oboljenjima centru za azil u Sjenici 30.10.2016.

U okviru projekta "Podrška majkama i deci u centrima za azil i Beogradu" koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u centru za azil u Sjenici 30. septembra u okviru kutka za majke i decu organizovao radionicu na kojoj je učestvovala kožna lekarka iz Doma zdravlja u Sjenici. Učesnice radionice bile su majke i deca poreklom iz Avganistana i Iračkog Kurdistana.

 


S obzirom na činjenicu da se radi o izbegličkoj populaciji koja na putu, a ni sada, ne živi u dobrim sanitarnim uslovima, govorilo se o rizicima kao i o prevenciji nastanka kožnih bolesti i infekcija. Imajući u vidu oskudne uslove u samom kampu i niske temperature u Sjenici, doktorka je davala i praktične savete kako se na niskoj temperature boriti protiv vašaka, peruti i načine na koji se u hladim uslovima mogu uništiti bakterije.

3010sj1

Učesnici radionice su dobili sredstva za održavanje higijene kao i liflet šampan u okviru projekta.

Šta čini jednu kuću domom, sesija interkulturalnog učenja u Krnjači 02.09.2016.

Simbolično, održavajući sesiju interkulturalnog savetovanja ispred centra za azil u Krnjači 02. septembra, povezujući to sa iskustvom odsustva smeštaja, doma i svojih bliskih osoba, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je sa mladim azilantima poreklom iz Avganistana i Pakistana govorio o osećaju pripadnosti i na šta tačno mislimo kada kažemo da su Srbi gostoljubiv narod.

Sesija je počela socijalnom linijom, odnosno pozicioniranjem u skladu sa dostupnim uslugama poput dokumenta, prisupa lekaru, svoje sobe koju mogu urediti kako žele, mogućnosti da odu na koncert, mogućnosti da planiraju svoje naredne dve godine i drugih tvrdnji, učesnici su naveli da iako nisu planirali da ostanu u Srbiji, trenutno tu vide svoj dom i trude se da se prilagode novonastaloj situaciji.

03

Diskutujući o individualnim percepcijama, neki Srbiju vide kao dom, osećaju se prihvaćeno i ugodno, trude se da nauče osnovne fraze srpkog jezika, maštaju o školi i socijalnom životu u Srbiji, dok drugi život u centru za azil ne vide kao dom jer ih ništa ne vezuje za to mesto - nemaju ličnu kartu, nemaju svoja primanja, ne odlučuju šta će jesti sutradan niti mogu da odu na mesta gde odlaze njihovi vršnjaci iz Beograda.

07

Mnogi od njih su boravili više dana u beogradskim pakovima i neformalnim naseljima, neki su prodavali tunjevinu na Zelenom vencu a potom na istom mestu kupili povrće za ručak od domaćih građana, neki svakodnevno putuju autobusom, gubili su se na beogradskim ulicama ali svi su naveli da ih je običan svet prihvatio, da razume zašto su u Srbiji, da se trude da im rukama i nogama objasne u kom pravcu treba da idu i da ih često pitaju kakav je život u njihovim zemljama.

Iako borave u oskudnim uslovima, često bez presvlake i uslova za održavanje higijene kako bi želeli, mladi azilanti navode da se osećaju prihvaćenim u Srbiji i da se moraju prilagoditi društvu u koje su došli. Za većinu gostoljubivost je značila da ih niko ne maltretira i imaju slobodu kretanja.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Azilni kutak u Manastiru Bogovađa 01.09.2016.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije organizovao Azilni kutak u Manastiru Bogovađa. Azilni kutak kao koncept koji godinama razvija APC/CZA mesto je susreta lokalne i azilne populacije, razumevanja i uvažavanja različistosti i uspostavljanja interkulturalnog dijaloga.

Za grupu tražilaca azila poreklom iz Avganistana, tim APC/CZA je organizovao posetu i asistirao u prevodu prilikom predstavljanja istorije manastira, današnjeg života u manastiru, simbolike ikona u pravoslavnoj crkvi kao i sveća.

06

Iako dolaze iz različite kulture, umereni u svojoj veri, pokazali su radoznalost prema drugačijem i izveli zaključak kako su vrednosti svake vere slične i da one treba da nas spajaju a ne da interpretacija različitih vera vodi ratu i smrti velikog broja ljudi.

Na samom kraju susreta, mladi Avganistanci i tim APC/CZA su zapalili cveće, moleći se za mir svojih dragih. Ovo je bio prvi korak ka rušenju barijera i predrasuda prema kulturološkoj i verskoj različitosti.

08

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Prva kriket utakmica između azilanata i domaćih profesionalaca

Prvu kriket utakmicu u kojoj su azilanti poreklom iz Avganistana i Pakistana u zajedničkom timu Azijski tigrovi, igrali protiv mladih Beograđana koji profesionalno treniraju kriket, organizovao je 31. avgusta Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) zajedno sa Kriket federacijom Srbije a uz podršku Vazduhoplovnog saveza Srbije.

U formi letnjih igara u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije, mladi poreklom iz Avganistana, Pakistana i Srbije imali su priliku da se takmiče u svom omiljenom sportu.

006a

Neki od azilanata koji žive u centru za azil u Krnjači godinama su pre no što su napustili svoje zemlje pasionirano trenirali kriket i u tome bili izuzetno uspešni. Tokom poslednjih meseci ili godinu dana, bežeći i pokušavajući da isplaniraju svoju rutu, oporave se nakon maltretiranja policije i krijumčarskih bandi tokom puta, stalno se boreći za život, potom suočvavajući se sa monotonijom života u centru za azil, nisu uspevali da se bave svojim omiljenim sportom. Od mnogih od njih čuli smo da im je kriket meč najveća želja.

Čuvši da neki mladi u Srbiji profesionalno treniraju kriket beskrajno ih je iznenadilo i sa velikim uzbuđenjem krenuli su na utakmicu.

004

Njihovi vršnjaci iz Beograda pozajmili su im opremu. Konačno su bili na svom terenu i pokazali se u najboljem svetlu a ne kao margina.

017

Vraćajući se u centar za azil, odbijali su da poveruju u realnost, zaneseni kriket atmosferom, Azijski tigrovi rekli su da im je ovo bio najlepši dan otkako su napustili svoje domove i porodice.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Higijenska radionica sa majakama u centru za azil u Sjenici

U okviru projekta "Podrška majkama i deci u centrima za azil i Beogradu" koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u centru za azil u Sjenici 17. avgusta organizovao radionicu na kojoj je gostovala pedijatrica iz Doma zdravlja u Sjenici. Učesnice radionice bile su majke poreklom iz Avganistana i Iračkog Kurdistana.

03

U formi aktivne diskusije i razmene iskustava, obrađene teme bile su higijena na putu, pravovremeno prepoznavanje gripa, higijena za bebe tokom puta, život u kolektivnom centru i kako voditi računa o zdravlju dece, kako je neguju deca u Avganistanu i Iraku.

Učesnicama su deljeni lifleti štampani u okviru projekta. U njima se nalaze saveti namenjeni majkama na putu kao i informacije o azilnoj proceduri i centrima za azil. Napisani su jednostavnim jezikom i prevedeni na engleski, farsi i arapski.

07

Ovo je bila prva radionica u ovoj sredini u kojoj je učestvovao neko od lekara i bila je veoma korisna obema stranama - i u svrhu menjanja navika majki izbeglica kao i za bolje razumevanje položaja izbeglica i njihovih problema i izazova sa puta.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Letnje igre u Bogovađi

I decu i mlade je u prirodi u okolini Bogovađe iznenadilo opersko pevanje čime su počele letnje igre u kojima su učestvovali lokalci i izbeglice poreklom iz Avganistana, Sirije i drugih zemalja.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je 15. avgusta u Bogovađi organizovao višečasovni program u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije.

Za decu je organizovana muzička radionica u okviru koje su učili pesme na izmišljenom jeziku, svirali instrumente, ilustrovali zvuk i drugu decu.

15

Odrasli su učestvovali u sesiji o različitom društvenom položaju, privilegijama koje imaju određeni slojevi i socijalnoj pravdi. Ovo je bila jedinstvena prilika za mlade iz lokalne sredine da čuju priče mladih aktivista za ljudska prava koji su se bežeći od progona zadržali u Srbiji.

07A

Među učesnicma iz Srbije našli su se lokalni aktivisti, studenti Fakulteta političkih nauka koji su u APC/CZA radili redovnu praksu i volonteri.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

O različitim kulturama sa decom smeštenom u Bogovađi

Od nedavno su izbeglice ponovo smeštene u centru za azil u Bogovađi. U centru živi veliki broj porodica poreklom iz Avganistana, Iraka i Sirije.

Tokom redovne posete centru, APC/CZA je organizovao sesiju interkulturalnog savetovanja namenjenu deci tokom koje su se predstavili jedni drugima, učeći osnovne fraze i način pozdravljanja na srpskom jeziku a potom u malim grupama predstavili uspomene iz zemalja porekla koje bi zauvek nosili sa sobom bez obrzira gde žive.

05

Deca su veoma pozitivno reagovala, uključujući u grupne igre i crtanje i najmlađu braću i sestre. Ne znaju koliko će ostati u Srbiji niti da li će se ikada vratiti u Siriju, Avganistan i Irak ali sa naročitim ponosom su govorili o svom detinjstvu pre rata.

08

Sesija je realizovana u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Radionica sa majkama o reporoduktivnom zdravlju

U okviru projekta "Podrška majkama i deci u centrima za azil i Beogradu" koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u centru za azil u Krnjači 03. avgusta organizovao radionicu na kojoj je gostovala savetnica za reporoduktivno zdravlje Doma zdravlja Palilula. Učesnice radionice bile su majke poreklom iz Avganistana koje zajedno sa svojim porodicama žive u Krnjači.

krnj v15

Tema radionice bilo je reporoduktivno zdravlje žena, na koji način vodimo računa o sebi i kako se briga menjala tokom puta, kao i na koji način sa decom govoriti o zdravlju i polnim razlikama. Ova tema obrađena je uz uvažavanje kulturoloških razlika, kroz diskusiju o tabuima u različitim kulturama, načinima saznavanja o seksualnosti u zatvorenoj kulturi kao što je Avganistan. 

Majke su veoma iskreno govorile i o svojim strepnjama po dolasku u zemlju destinacije i drugačijim vrednostima u Zapadnoj kulturi. Iako je tema bila za mnoge veoma kontroverzna na početku radionice, ubrzo su se opustile i u toploj i sigurnoj atmosferi govorile o svom životu i položaju devojčica i žena u Avganistanu.

krnj v09

Učesnicama su deljeni lifleti štampani u okviru projekta. U njima se nalaze saveti namenjeni majkama na putu kao i informacije o azilnoj proceduri i centrima za azil. Napisani su jednostavnim jezikom i prevedeni na engleski, farsi i arapski.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Pozorišne letnje igre na Uvcu u Sjenici

U okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije, 22. jula u dolini Uvca, nadomak Sjenice, organizovana je pozorišna radionica u kojoj su učestvovali mladi poreklom iz Pakistana, Sirije, Avganistana i Srbije. Radionica je realizovana uz podršku centra za azil u Sjenici i Kancelarije za mlade Sjenica.

sj v01

Celodnevna radionica je organizovana u okviru letnjih igara kroz niz takmičarskih aktivnosti koje su vodile izgradnji grupe, potom vežbi baziranih na pozorišnoj improvizaciji i na kraju kraktkim pozorišnim performansima. Mladi su bili podeljeni u etnički mešovite grupe i bavili se problemom predrasuda prema strancima.

sj v05

Bez obzira na jezik i godine, mladi su radili zajedno sa lokalnim aktivistima i studentima Fakulteta političkih nauka u Beogradu koji u  APC/CZA rade redovnu praksu.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Psihološka podrška u Krnjači

U centar za azil u Krnjači ljudi svakodnevno dolaze i odlaze. Neki od njih žure ka Evropi ostajući svega jednu-dve noći, neki se zadrže nekoliko dana kako bi se nekako oporavili i sačekali prijatelje i članove porodice pa zajedno nastavili dalje, dok drugi razmišljaju ili su već odlučili da pokušaju da izgrade svoj život u Srbiji. Sa sobom su doneli iskustvo rata, skrivanja, razdvajanja od porodice ali i smrti bliskih osoba.

krnjaca 1

Njihove priče su različite ali osećaj gubitka isti. U prevazilaženju svog tog teškog iskustva ali i svakodevnih problema i nedoumica sa kojima se susreću pomažu im psiholozi APC/CZA kroz individualna i grupna psihološka savetovanja. Tražioci azila su tada, neki i po prvi put, u prilici da u sigurnoj, toploj i neosuđujućoj atmosferi podele svoje muke i da se rasterete svojih briga, ali i da potraže savet i dobiju emotivnu podršku. Među njima su i roditelji koji su suočeni sa izazovima odgajanja dece u izbeglištvu i sa jedne strane pritiscima da im se posvete na najbolji mogući način a sa druge strane nedostatkom kapaciteta da izađu nakraj sa sopstvenim emotivnim problemima.

Psiholozi APC/CZA u takvim slučajevima pružaju podršku roditeljima ali i daju savete kako da razgovaraju sa svojom decom i pomognu im da se lakše adaptiraju na situaciju u kojoj se nalaze.

krnjaca 2

Individualna i grupna psihološka savetovanja realizuju se u svim centrima za azil u Srbiji u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom.

Psihološki rad sa decom u Preševu

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je prilikom redovne posete Prihvatnom centru u Preševu zajedno sa svojim lokalnim timom organizovao psihološku radionicu sa decom migrnatima kako bi im pomogao da lakše podnesu neizvesnost koju nosi migracija i omogućio da na sat vremena ponovo budu samo deca umesto da brinu o tome da li će sutradan spavati na zemlji ili u krevetu, šta im se desilo sa ocem koji je ostao u Avganistanu i da li će opet oni morati da nahrane i uspavaju najmlađu sestru jer je mama preumorna da bi odreagovala na plač gladne bebe.

presevo 1

Sve ove, a i mnoge druge brige, zamenilo je takmičenje u tome ko ume bolje da se predstavi na engleskom jeziku, ko voli da jede sladoled a ko da igra fudbal, koje su ocene imali u školi i šta ko zna najbolje da radi. Na taj način, deca su mogla malo da se odmore a i da se podsete da poseduju kvalitete, veštine i znanja, i da nisu samo „tamo neka deca migranti".

Radionica je realizovana u okviru projekta Unapređenje migracionih politika u Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana koji je podržao Fond za otvoreno društvo.

presevo 2

Azilni kutak u Sjenici 08.07.2016.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u saradnji sa Kancelarijom za mlade u Sjenici 08. jula organizovao zajedničku radionicu na kojoj su tražioci azila poreklom iz Sirije, Iraka, Kurdistana i Avganistana i mladi iz lokalne sredine imali priliku da se upoznaju, razmene iskustva, čuju i nauče nešto novo o drugim kulturama. Pitali su jedni druge šta vole, u čemu su dobri, kakvu muziku slušaju, da li uživaju u sportu.

Zapitkivali su kada nešto ne razumeju i smejali se kada neko napravi lapsus. Na kraju radionice jedni drugima su predstavili svoje tradicionalne plesove – kolo, dabku (sirijsko-irački) i govend (kurdski). Muzika i ples su, kao i uvek, dodatno razveselili i približili ljude koji se toliko razlikuju po tradiciji, kulturi, jeziku, a vrlo malo po potrebama, interesovanjima i željama. Razmenili su kontakte i poručili jedni drugima: „Vidimo se sutra".

Radionica o mladima iz različitih kultura realizovana je kao azilni kutak okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom.

sjenica 3

Više fotografija pogledajte u galeriji.

Savetovanje izbeglica u novom APC/CZA prostoru

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) radi i u novim prostorijama nadomak parkova u kojima dane provode izbeglice poreklom iz Avganistana, Sirije, Pakistana, Iraka i drugih zemalja.

DSC 0207

U novom prostoru APC/CZA realizuje pravno savetovanje kao i različite aktivnosti iz domena psihosocijalne podrške. Timovi volontera i prevodilaca svakodnevno razgovaraju sa izbeglicama u parkovima, pružaju informacije o azilnoj proceduri i pravima izbeglica i migranata u Srbiji. Oni prepoznaju osetljive grupe koje potom savetuje stručni tim APC/CZA.

DSC 0017 17

Više fotografija pogledajte u galeriji.

Interkulturalno savetovanje o životu u Avganistanu i evropskoj kulturi

U okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije, u centru za azil u Krnjači je 12. jula organizovana sesija interkulturalnog savetovanja u kojoj su učestvovali tražioci azila poreklom iz Avganistana i studenti praktikanti u APC/CZA.

Učesnici su diskutovali o životu u Avganistanu, razlikama, opravdanim i neopravdanim strahovima u vezi sa procesom integracije. Tokom radionice, učesnicima su predstavljane tvrdnje koje se odnose na život u Avganistanu, položaj žena i rodne razlike, život mladih, avganistansku kuhinju, ples, a oni su se pozicionirali u kojoj meri se slažu sa tvrdnjom.

O svom iskustvu sa avganistanskom kulturom govorili su i studenti socijalnog rada i migracija koji su tokom prakse uključeni u terenske aktivnosti APC/CZA.

DSC 0003 5

Sesije interkulturalnog i psihološkog savetovanja se realizuju u svim centrima za azil u Srbiji.

Više fotografija sa radionice pogledajte u galeriji.

Kako deca pomažu deci tokom izbeglištva

Sa decom smeštenom u centru za azil u Krnjači organizovana je sesija u kojoj su govorili o uspostavljanju poverenja sa novim ljudima, kako prepoznaju dobre ljude na putu iako dolaze iz različitih zemalja; kao i kako se deca združuju i  podržavaju iako kada dolaze iz različitih kultura.

DSC 0082

Sa decom su rađene i vežbe koje vode grupnom povezivanju i produbljivanjem kontakata među učesnicima. I sama deca prepoznaju kulturološku osnovu koja utiče na to kako komuniciraju sa vršnjacima, sa novim ljudima koje sreću na putu kao i na koji način ima je lako ili teško da se uklope u novu sredinu.

DSC 0038 4

Sesija interkulturalnog savetovanja je 07. juna realizovana u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije. Interkulturalna i psihološka savetovanja APC/CZA realizuje u svim centrima za azil u Srbiji.

VIŠE FOTOGRAFIJA SA RADIONICE POGLEDAJTE U GALERIJI.

Gostovanje pedijatra na dečijoj radionici u centru za azil u Krnjači 15.06.2016.

U okviru projekta "Podrška majkama i deci u centrima za azil i Beogradu" koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u centru za azil u Krnjači 15. juna realizovao zdravstveno-higijensku radionicu u kojoj su učestvovala deca tražioci azila i njihovi roditelji, a koji su poreklom iz Sirije i Avganistana.

mk1
Radionicu je vodila pedagoškinja APC/CZA a gost je bila pedijatar koja je sa decom i roditeljima razgovarala o najčešćim zdravstvenim problemima sa kojima se suočavaju tokom dugog i rizičnog puta na kojem se nalaze, kako da prepoznaju simptome određenih bolesti i šta da rade u slučajevima kada primete da imaju neki od tih simptoma, kako da saniraju povrede i kako da vode računa o higijeni kada za to postoje adekvatni uslovi. Pedijatar je pregledao svu decu i dao korisne savete majkama o njihovoj brizi.

Fotografije sa radionice možete da pogledate ovde.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji je pomogla adaptaciju prostorije za majke, decu i bebe u centru za azil u Krnjači gde APC/CZA svakodnevno realizuje aktivnosti pravne i psihosocijalne pomoći. Pedijatar redovno asistira u savetovanjima majki i dece izbeglica.

Deca koja su pet godina živela u ratu pišu deci iz Srbije

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) ima višegodišnje iskustvo u radu sa decom izbeglicama i redovno radi u centrima za azil i prihvatim centrima kako kroz individualna tako i grupna savetovanja i radionice.

U centru za azil u Krnjači 01. juna razgovaramo sa decom koja su živela u ratnim zonama i tamo proverla pet godina, odvojena od škole i vršnjaka. Pitamo ih ko su im uzori i čemu se nadaju. Stariji članovi brojne porodice koja dolazi iz Deir ez-zora kažu da se sećaju lepog perioda i da znaju dobro čemu se nadaju ali da se jako plaše za one koji su tek pošli u školu kada je počeo rat. U regiji koja je dugo pod okupacijom Islamske države, često su deca neuhranjena, zapuštena i roditelji se jedva bore za goli život. 

krnja icl 1

Jedan od braće je otišao u Nemačku pre zatvaranja rute, za oko desetak dana je od Deir ez-zora stigao do Nemačke. Ostatak je krenuo i našao se u Idomeniju u vreme zatvaranja rute, potom su bili kidnapovani i, pred grupom dece uzrasta između 12 i 18, krijumčari su ubili migrante iz Pakistana.

Nadaju se novim vršnjacima i sredini koja će ih prihvatiti baš takvim kakvi jesu. Svesni da njihovi vršnjaci u Srbiji ne znaju kakav je život dece koja su bila godinama pod opsadom, uzimaju da pišu pisma. Po svom kalendarskom uzrastu su deca a u pismima koriste termine kao što su dostojanstvo jedne nacije, prigušene emocije, nedostatak uslova da deca tuguju za poginulim roditeljima, pogrešno tumačenje islama i regrutovanje terorista, odsustvo zdravih uzora kao i večito izgnanstvo.

krnja icl 3

Svi se raduju da upoznaju vršnjake i pitaju kako žive deca u Srbiji. Kažu da su im ljudi u Srbiji pomogli, da se ovde osećaju bezbedno ali i da razumeju vršnjake koji bi ih gledali sa čuđenjem kad se budu sreli - kako li  izgledaju deca koja su videla bombe i izgubila priliku da se igraju i druže.

Sesija interkulturalnog savetovanja je realizovana u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije. Interkulturalna i psihološka savetovanja APC/CZA realizuje u svim centrima za azil u Srbiji.

krnja icl

Kulturološka radionica sa izbeglicama u Šidu 31.05.2016.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u okviru projekta "Jačanje pravne i psihosocijalne zaštite tražilaca azila i izbeglica u Srbiji" koji podržava Ambasada Kraljevine Holandije realizovao kulturološku radionicu 31. maja u prihvatnom centru u Šidu. Učesnici radionice su bile izbeglice poreklom iz Sirije, Maroka, Avganistana i Iraka koje su se u našoj zemlji našle u vreme zatvaranja Balkanske rute.

Iako se svi nadaju da će im biti dozvoljeno da nastave put i odu kod porodica koje su često već u nekoj od zemalja Evropske Unije, svi oni već nekoliko meseci borave u Šidu. Naš psiholog svakodnevno radi sa njima i pokušava da im olakša boravak. Kažu da samostalno odlaze u prodavnicu, kafić, šetaju, izlaze u grad.

05

Tema radionice je bio upravo odnos izbeglice - lokalci, viđen iz ugla izbeglica. Okosnica diskusije bilo je pitanje reagujemo li drugačije prema strancima koji dođu kao turisti u našu zemlju i prema onima koje je nevolja naterala da ovde borave. Izbeglice veoma često misle da su razlozi za njihovo napuštanje domova, problemi sa puta dobro poznati domaćim građanima. Lokalcima pak često nije jasno ni ko su ljudi koji odjednom žive u njihovom gradu, zašto su tu i koliko će ostati.

06

U nastavku dana, APC/CZA je zajedno sa učesnicima posetio Galeriju "Save Šumanovića" kada im je predstavljena i životna priča našeg poznatog slikara. Za sve njih ovo je bila prva poseta nekoj ustanovi a za mnoge i prva poseta muzeju uopšte.

09

Kako i sami kažu, prijaju im dani kad se ne osećaju izolovano, kao ovaj današnji. Pokušavaju da nauče osnovne fraze srpskog jezika.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Predstavljanje iskustava i izazova migratorne krize studentima iz Holandije

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila i Arhitektonski fakultet u Beogradu ugostili su 24. maja 35 studenata antropologije sa Univerziteta u Amsterdamu. APC/CZA je predstavio svoj rad, dosadašnja iskustva u radu sa tražiocima azila i drugim migrantima. Predstavljena su iskustva iz parkova i područjia oko granica tokom migratorne krize.

01

Profesorka Danijela Milovanović-Rodić je predstavila specifičan pristup arhitekturi i radove studenata koji su u okviru predmeta Urbanisti i građanske inicijative za održivi razvoj i godišnju temu "Re_akcija na izbeglicku krizu: studenti Arhitektonskog fakulteta za izbeglice".

Ostatak dana su studenti proveli u parkovima oko Ekonomskog fakulteta i glavne Autobuske stanice, deleći humanitarnu pomoć zajedno sa timom APC/CZA, prikupljajući priče izbeglica i igrajući fudbal sa njima. Kao poklon su im doneli tradicionalne vafl dezert.

11

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Svakodnevan rad APC/CZA u Prihvatnom centru u Preševu

U Prihvatnom centru u Preševu trenutno boravi oko 70 ljudi. Iako su većina njih samci koji dolaze iz Sirije, Avganistana, Pakistana, značajan je i broj porodica sa malom decom čiji broj iz dana u dan sve više raste. Svakoga dana u Centar dođe i oko 30 novih ljudi, koji se u proseku zadržavaju oko dan-dva, tek da se odmore, nahrane i odspavaju nakon iscrpljujućeg puta koji su prošli, posle čega nastavljaju svoj put ka Beogradu i dalje ka mađarskoj granici. Problemi sa kojima se susreću, a koje dele sa timom Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) na licu mesta, su veliki. Oni koji duže borave u Centru su umorni od čekanja i na ivici živaca zbog neproverenih, netačnih i oprečnih informacija koje dobijaju i nedostatka materijalnih sredstava da nastave dalje svoj put, dok su novi ljudi koji pristižu sve češće žrtve pljački i psihičkog i fizičkog maltretiranja od strane krijumčara i drugih kriminalnih grupa sa kojima se susreću na putu do Srbije.

pr2

APC/CZA tim svakodnevno radi uz pomoć Ambasade Kraljevine Holandije sa migrantima u Preševu i trudi se da im pre svega pruži informacije o tome gde se nalaze i koja prava i mogućnosti imaju tokom boravka u Srbiji.

Read more: Svakodnevan rad APC/CZA u Prihvatnom centru u Preševu

Psihološka pomoć u Adaševcima i Šidu

Nakon zatvaranja granica sa Hrvatskom u Srbiji je u pograničnim prihvatnim centrima ostao veliki broj ljudi iz Sirije, Iraka, Avganistana, Pakistana, Maroka i Alžira koji je morao da se suoči sa činjenicom da ne mogu da nastave dalje ka svojim destinacijama. Danas je taj broj daleko manji, ali osećaj osujećenosti je isti, a novi problemi koji se samo nižu povećavaju njihovu zabrinutost i pritisak da nešto mora da se uradi po tom pitanju.

psh pomoc

Read more: Psihološka pomoć u Adaševcima i Šidu

Interkulturalno savetovanje u centru za azil u Sjenici 10.05.2016.

U okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije, u centru za azil u Sjenici organizovana se sesija interkulturalno savetovanja u kojoj su učestvovali tražioci azila poreklom iz Avganistana i Iraka.

01 sj

Read more: Interkulturalno savetovanje u centru za azil u Sjenici 10.05.2016.

Azilni kutak u okviru pratećeg programa Salona arhitekture - odgovor studenata na migratornu krizu

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u saradnji sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizovao radionicu u okviru pratećeg programa Salona Arhitekture 22. aprila u Muzeju primenjene umetnosti.

Radionica o izazovima integracije izbeglica u Srbiji realizovana je u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom.

DSC 0004 7

Read more: Azilni kutak u okviru pratećeg programa Salona arhitekture - odgovor studenata na migratornu krizu

Radionice sa tražiocima azila u Krnjači

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u okviru projekta "Jačanje pravne i psihosocijalne zaštite tražilaca azila i izbeglica u Srbiji" koji finansira Ambasada Kraljevine Holandije organizovao tokom prethodnog perioda grupna interkulturalna savetovanja tražilaca azila smeštenih u Centru za azil u Krnjači.

Tokom jedne od radionica učesnici su predstavljali svoje životne mape, navodeći životne prekretnice - pre svega, vezane za bitna porodična dešavanja, rat, gubitke bliskih osoba.

krv1m

Read more: Radionice sa tražiocima azila u Krnjači

Azilanti uče o lokalnoj sredini

Sa tražiocima azila u Centru za azil u Sjenici, pedagozi i psiholozi Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) redovno organizuju radionice učenja o lokalnoj sredini, jeziku i običajima u Srbiji. Na njima tražioci azila pored učenja čitanja, pisanja i karakterističnih reči i fraza u srpskom jeziku, imaju priliku da se upoznaju i sa načinom komunikacije u lokalnoj sredini, domaćim izrazima i običajima čime im se značajno olakšava integracija u lokalnu zajednicu.

cs2m

Read more: Azilanti uče o lokalnoj sredini

Interkulturalna radionica sa tražiocima azila u Banji Koviljači

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansira Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom organizovao interkulturalnu radionicu u Centru za azil u Banji Koviljači kojom je tražiocima azila omogućeno da pored predstavljanja kulture iz koje dolaze, steknu uvid i u druge kulture, pre svega srpsku. Zbog toga je u drugom delu dana organizovana i šetnja parkom u Banji Koviljači gde su tražioci azila imali priliku da stupe u kontakt sa meštanima i razmenjuju iskustva sa njima. 

bkm3

Read more: Interkulturalna radionica sa tražiocima azila u Banji Koviljači

Interkulturalna i psihološka savetovanja tražilaca azila u Sjenici

U okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansira Evropska unija u Centru za azil u Sjenici su u proteklom periodu organizovana interkulturalna i psihološka savetovanja koja su za cilj imala pomoć tražiocima azila u prevazilaženju teškoća i izazova sa kojima se susreću tokom migracija, kao i bolje sagledavanje svojih jakih strana koje mogu da im budu od pomoći pri tome. Pored toga, podsticala se i motivacija za uključivanje u događaje u lokalnoj zajednici kroz učenje jezika i običaja sredine u kojoj se nalaze.

sjm8

Read more: Interkulturalna i psihološka savetovanja tražilaca azila u Sjenici

Ambasada Kraljevine Holandije u poseti Preševu i APC/CZA

Ambasada Kraljevine Holandije je 26. februara posetila Prihvatni centar u Preševu i službenike APC/CZA koji  rade  u Preševu. 

ndl 01

Svi zajedno su obišli sve objekte u kampu, tim APC/CZA je predstavio iskustva sa terena i izazove u radu.

Read more: Ambasada Kraljevine Holandije u poseti Preševu i APC/CZA

Porodica Šama iz Sirije i njihova mera sreće

Šid, 23. februar – Sreća je stvarno relativna stvar. To nigde nije tako lako shvatiti kao među izbeglicama. Za ove ljude je sreća izbeći nesreće koje ih čekaju duž puta kojim idu. Sreća je prvo da prežive nasilje i borbe u domovini, onda da u gumenom, prenatrpanom čamcu prepuštenom nesigurnom, često olujnom mor , stignu do obale, sreća je da se na putu ne razbole, da oni ne budu među onim ljudima koji ne mogu dalje, da im se granice ne zatvore pred nosem, da se ne razdvoje od porodice...

Sve ovo velikom srećom smatra i sirijska porodica Šama, koja je svoju sreću iskušavala u Adaševcima pre nekoliko dana. Tu smo ih upoznali. Oca Abusalama, majku Zejnab i njihovo četvoro dece. Petogodišnjeg Rijada, četvorogodišnju Marijam, dvogodišnjeg Zijada i jednomesečnu Zahru. Zatekli smo se tu kada su Lekari bez granica ubeđivali Zejnab da sa bebom mora u bolnicu u Šid, jer je detetu koje se razbolelo neophodna inhalacija.

Opire se Zejnab, opire se njen muž, strepe da će se razdvojiti i da neće uspeti opet da se spoje. Zajedno sa Medom, plemenitim čovekom iz Komesarijata za izbeglice ih ubeđujemo da ćemo se pobrinuti za njih, da se ne plaše, da mirno u Adaševcima čekaju Zejnab i bebu. Nevoljno pristaju uplašeni i duboko zabrinuti.

I stvarno, beba i Zejnab su prenoćile u bolnici, dete je primilo terapiju i otpušteno je iz bolnice.

Idemo po ostatak porodice u Adaševce. Meda im je pripremio potvrde, dok Zejnab i beba čekaju u Prihvatnom centru u Šidu. Kupimo njihove stvari, smeštamo ih u kola na oduševljenje i čuđenje dece što ih vozi Jana, a ne neki muškarac i brzo stižemo u Šid. I tu vidimo šta je sreća.

SIR POR 01

Olakšanje, osmesi, zagrljaji, razdraganost. A ništa se veliko nije dogodilo. Samo su izbegli nesreću da im se dete teško ne razboli, da im ne isteknu tranzitne dozvole ili da ostatak porodice mora da produži dalje, a da majka i beba ostanu, da se zatvori granica, a oni ostanu zarobljeni u Šidu...

SIR POR 02

Ne znamo šta ih čeka tamo gde su krenuli, ali ovde je u jednom trenutku ova mlada i topla sirijska porodica doživela sreću.

 

APC/CZA zajedno sa studentima Arhitektonskog fakulteta

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) uspostavio je saradnju sa Arhitektonskim fakultetom Univerziteta u Beogradu, u okviru predmeta "Arhitekti i urbanisti i građanske inciijative za održivi razvoj" koji tokom školske 2015/2016 ima temu ""Studenti za izbeglice".

Predstavnici APC/CZA su gostovali na fakultetu i studentima predstavili dosadašnji rad, osnovne principe rada APC/CZA, izazove sa kojima se organizacija suočava tokom migratorne krize kao i profil tražilaca azila i migranata. 

Potom su tri studentkinje bile na terenu sa APC/CZA, učestvovale u svim aktivnostima u Adaševcima gde je APC/CZA prisutan 24/7 kao i u centru za azil u Krnjači gde su studentkinje učestvovale u adaptiranju prostorije za majke i bebe.

Na fakultetu je 12. februara održana završna izložba radova studenata kao njihov odgovor na izbegličku krizu i potrebe izbeglica. 

arh01

Studenti su tokom semestra idejno odgovarali na pitanja smeštaja velikog broja izbeglica, načine pružanja informacija, transport i zaštitu u Srbiji.

arh 03

Po uzoru na Azilne priče koje APC/CZA izdaje, studentkinje su napravile zbirku priča sa terena.

arh 02

Tražilac azila koji je prisustvovao izložbi i studentkinje uključene u APC/CZA aktivnosti.

Đuni iz Iraka koja putuje sama sa petero sitne dece porodila se u Adaševcima

Adaševci, 17. februar –deca i beba Hejrat, stara je samo pet dana, teška samo 2,700 grama, ali je danas je iz Adaševaca krenula na put sa majkom i petoro braće i sestara ka Nemačkoj gde je čeka tata. Ispratio je naš tim APC/CZA i Gordana i Neda iz Centra za socijalni rad iz Šida.

kurd por 01

Rođena je ovde u petak 12. februara oko ponoći. Njena majka Đuni sa petero dece krenula je iz Iraka da se pridruži mužu koji je pre četiri meseca stigao u Nemačku. Dve sedmice je sa decom – jedno drugom do uveta, starosti od godinu dana do šest godina, trudna Đuni žurila da u Nemačku stigne pre porođaja. Ali on je počeo oko ponoći u autobusu u Adaševcima gde su izbeglice pristigle iz Preševa čekale dolazak voza iz Hrvatske da nastave put dalje. Ušla je u ambulantu Lekara bez granica i porodila se za par minuta. Našu koleginicu Jasminu koja je ušla za Đuni i izašla na par minuta da potraži prevodioca, po povratku sačekao je dečiji plač. Mala Hejrat je već bila rođena. Pozvana su kola hitne pomoći, majka i beba su prebačene u Sremsku Mitrovicu, a u autobusu je ostalo petoro njene uplakane dece. Izvodi ih slučajni saputnik Samir i pokušava da umiri. Jasmina zove Centar za socijalni rad iz Šida, socijalna radnica odmah stiže, vodi uplašenu i sanjivu decu u dečiji kutak, utopljava, daje mleko, teši na njima nepoznatom jeziku, ali miluje toplom rukom dok nisu zaspali. Kada su se probudili prebačeni su u hraniteljsku porodicu. Hraniteljka čini sve da ih oraspoloži, ali uznemireni su. Suviše su mali da bi mogli da preuzmu brigu jedni o drugima, ne razumeju jezik, dozivaju majku... Majka brine za njih i plače u bolnici u Sremskoj Mitrovici. Kurdkinja je i prevodilac za arapski nije dovoljan. Srećom mi, jedini od svih organizacija na terenu, imamo prevodioca za kurdski jezik i uključujemo ga. Od petka do danas on je bio na vezi sa majkom, ocem, decom...

kurd por 03

Napokon jutros odlazimo po bebu i Đuni. Usput svraćamo u Pećince. Jelena Petrović koja čeka dečake blizance i održava trudnoću, od pacijentkinja iz bolnice u Sremskoj Mitrovici saznala je za Đuni i njenu bebu, javila nam se na fejsbuk i ponudila sve što je potrebno devojčici. Kupimo – benkice, zekice, ćebad, flašice, kapice, higijenu... i žurimo po majku.

 

Read more: Đuni iz Iraka koja putuje sama sa petero sitne dece porodila se u Adaševcima

Desetogodišnji Rahim čeka roditelje

Beograd, 15. februar – Svaki susret sa ljudima koji beže ka Evropi u kojoj traže nadu i spas je potresan. Najteže je suočavanje sa sudbinama dece koja su na izbegličkom putu često prepuštena sami sebi ili su na svoja pleća preuzeli breme odraslih ljudi. Još pamtimo petnaestogodišnjeg Saida iz Iraka, samo jednog od hiljadu dece koja kriju godine da bi mogla da nastave put. Said koga smo upoznali pre dva meseca u Šidu usput je izgubio rođake i ide sam. Ne zna ni gde ide, niti ima sa kim da se posavetuje. Samo zna da ne sme roditeljima, koji su ga poslali da se u nekoj evropskoj zemlji izbori za budućnost ( svoju, a onda i njihovu), da prenese svoj strah, ni brigu.

Nešto od te odlučnosti vidimo i na licu desetegodišnjeg Rahima iz Pakistana. Krenuo na put za Evropu zajedno sa svojim stricem. Kada su stigli do Šida zaustavljeni su jer se Pakistanci smatraju ekonomskim migrantima i njima nije dozvoljen put dalje. Kasnije je prilikom provere, razdvojen od strica zbog sumnje da nije u srodstvu sa njim jer je sve veći broj zloupotrebe dece migranata.

Starateljstvo nad Rahimom je preuzeo Centar za socijalni rad u Šidu i dečaka smestio u hraniteljsku porodicu. Međutim, već sutradan je prebačen u Zavod za vaspitanje i obrazovanje dece i omladine „Vasa Stajić", a starateljstvo je prebačeno na Centar za socijalni rad Voždovac koji je našu organizaciju postavio za Rahimovog pravnog zastupnika.

Odmah smo se bacili na posao. Doveli smo prevodioca što je bilo veliko olakšanje za uplašenog i zabrinutog dečaka. Objasnili smo mu da je ovde siguran, pozvali njegovog oca, sa kojim je dečak bio sve vreme u vezi, da vidimo šta dalje – da li roditelji mogu doći po njega ili će za to ovlastiti nekog rođaka, bliskog prijatelja... Otac je potvrdio da je Rahim na put krenuo sa stricem, ali da ne želi da on više vodi brigu o njemu jer se plaši da će opet biti razdvojeni. Bio je jako uznemiren i zabrinut, uspeli smo da ga donekle umirimo i uverimo da je dečak na sigurnom i da stručni ljudi vode brigu o njemu.

rahim

 

Read more: Desetogodišnji Rahim čeka roditelje

APC/CZA na WakEUp! performansu

Pozivamo zainteresovane građanke i građane da se uključe i pročitaju azilnu priču u okviru performansa WakEUp!  Performans traje 48 sati i počeo je u ponedeljak, 07. decembra u 19h i traje do srede, 09. decembra u 19h u Galeriji HUB (Karađorđeva 59). Organizator festivala je Heartefact fond a događaj je podržao Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) čiji zaposleni i volonteri su se uključili u akciju kao i tražioci azila iz centra za azil u Krnjači koji će govoriti o svojim iskustvima.

wu02

wu03

Kompanija "Dufry" delila sendviče izbeglicama zajedno sa volonterima APC/CZA 08.09.2015.

Kompanija "Dufry" sa Aerodroma "Nikola Tesla" u Beogradu pridružila se volonterima Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) i 08.septembra u okviru redovne terenske akcije podeljeno je 500 sendviča  izbeglicama u parku oko Autobuske stanice.

Zaposleni u kompaniji "Dufry" su zajedno sa volonterima APC/CZA nastojali da izbeglicama u nevolji pruže bazičnu podršku.

DSC 9571

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI

Održan prvi Okrugli sto o obrazovanju dece tražilac azila u Beogradu

U prostorijama OŠ „Zaga Malivuk" u Beogradu 10. septembra je održan Okrugli sto pod nazivom „Deca tražioci azila u Srbiji – pristup obrazovanju i prevencija rodno zasnovanog nasilja" u organizaciji Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) u partnerstvu sa Viktimološkim društvom Srbije (VDS), u okviru projekta „Poboljšanje pristupa obrazovanju dece tražilaca azila u Srbiji i prevencija rodno zasnovanog nasilja", finansiranog od strane Evropske unije.

APC/CZA predstavljali su Izvršni direktor Radoš Đurović i Programski menadžer Marea Grinvald Chollet. Okruglom stolu prisustvovali su predstavnici Zavoda za vaspitanje dece i omladine (ZVDO), kao i direktori svih osnovnih škola sa opštine Palilula.

01

Sastanak je održan kako bi se sa relevantnim akterima uključenim u obrazovanje dece tražilaca azila i njihovu zaštitu diskutovalo o značajnim pitanjima i preprekama sa kojima se suočavaju, kao i načinima prevazilaženja identifikovanih prepreka.

Teme obrađene tokom sastanka bile su aktuelna situacija izbeglica u Srbiji i očekivani trendovi u narednom periodu, položaj dece tražilaca azila u Srbiji, sa posebnim akcentom na decu tražioce azila bez pratnje, postojeći mehanizmi zaštite dece tražilaca azila u Srbiji od nasilja i njihove primene u praksi, obrazovanje dece tražilaca azila u Srbiji sa osvrtom na individualni nastavni plan i dosadašnje uključivanje dece tražilaca azila u obrazovne ustanove, prepoznavanje i prevencija rodno zasnovanog nasilja nad decom tražiocima azila u Srbiji, kao i prepoznavanje uloga, odgovornosti i saradnja među relevantnim akterima na lokalnom i nacionalnom nivou.

Sastanku su prisustvovali i saradnici iz lokalnih sredina (Lajkovca i Banje Koviljače) koji aktivno rade sa decom tražiocima azila, bilo u formalnom obrazovnom sistemu, bilo u okviru pedagoških aktivnosti koje APC/CZA organizuje u centrima za azil. Oni su na sastanku predstavili svoja iskustva, kao i probleme i prepreke sa kojima su se suočavali tokom prethodnog perioda.

 

Nova školska godina za decu tražioce azila

Mali Amir iz Avganistana upisan je u Osnovnu školu Zaga Malivuk u Krnjači i to je trideset i peto dete tražilac azila koje je Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila uključio u obrazovni sistem u Srbiji u okviru projekta "Poboljšanje pristupa obrazovanju dece tražilaca azila u Srbiji i prevencija rodno zasnovanog nasilja" koji finansira Evropska unija, a realizuje Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA).

U Osnovnu školu „Vera Blagojević" u Banji Koviljači upisano je dete tražilac azila poreklom iz Sirije. Munir je krenuo u sedmi razred i jako se raduje predstojećim časovima i druženju sa decom svog uzrasta, naročito igranju fudbala. Oba deteta su prethodno, kroz rad sa pedagogom APC/CZA i APC/CZA učiteljicom srpskog jezika iz lokalne sredine, imala mogućnost da se upoznaju sa karakteristikama obrazovnog sistema u Srbiji i nauče osnovne fraze na srpskom jeziku.

munir skola

APC/CZA volonteri delili slatkiše, sredstva za higijenu, veš i pomoć za bebe 28.08.2015.

Volonteri Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) među kojima je većina zaposlena u domaćim institucijama, kao i domaćim i stranim kompanijama, tokom posete izbeglicama u parku oko Autobuske stanice, izbeglicama su delili vodu, sokove, slatkiše, sredstva za higijenu i donji veš.

APC/CZA poziva kompanije i zainterosovane građane da se uključe u prikupljanje pomoći za izbeglice koje u nedostatku smeštaja i osnovnih sredstava za higijenu, spavaju na otvorenom.

14

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Azilni kutak u Sjenici - upoznajmo se!

U okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je 25. avgusta u saradnji sa Kancelrijom za mlade organizovao radionicu u Azilnom kutku.

Učesnici radionice bili su mladi aktivisti iz Sjenice, tražioci azila iz Sirije i Avganistana.
Podeljeni u male grupe u kojima su bili i lokalci i gosti, učesnici su imali zadatke da od meštana dobiju preporuke za obilazak grada, fotografišu se zajedno, da ih stranci nauče na svom jeziku da se predstave kao i da mladi azilanti nauče kako se zove popularna hrana u Srbiji.

10

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

 

Azilni kutak u okviru Freedom Art Festivala u Pančevu 27.08.2015.

U okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je 27. avgusta u Pančevu organizovao Azilni kutak u okviru Freedom Art Festivala.

U saradnji sa Domom omladine u Pančevu i Terenskom jedinicom Crvenog krsta u Pančevu, organizovano je celodnevno druženje mladih azilanata koji borave u centru za azil u Krnjači, mladih Pančevaca kao i učesnika omladinskog kampa poreklom iz Italije, Portugalije, Izraela i Nemačke, fubalski i odbojkaški turnir, predstavljanje običaja crtanja kanom i popularnih plesova dok je u večernjim časovima organizovana tribina o budućnosti azilanata u Srbiji i na koji način zajednice mogu reagovati proaktivno i sprečiti širenje predrasuda o izbeglicama.
Na tribini su govorili tražioci azila koji bi voleli da ostanu u Srbiji i izbeglice.

25

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Pomoć migrantima 17.08.2015.

Tim volontera i članova Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) delio je sredstva za higijnu i stvari za bebe kao i info liflete migrantima oko Autobuske stanice. Sve je više migranata kojima je preko potrebna pomoć.

05

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Rodne uloge u zemljama porekla i u evropskom društvu

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije, organizovao 05.avgusta kulturološko savetovanje o položaju muškaraca i žena u Eritreji i Sudanu kao i novim ulogama u evropskom društvu.

Učesnici poreklom iz Sudana i Eritreje, svi sa višegodišnjim iskustvom života van zemlje porekla, govorili su o svojim strahovima, očekivanjima i tabuima u pogledu promene uloga muškaraca i žena unutar porodice.

11

 

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

Kako komuniciramo sa ljudima iz različitih kultura - Banja Koviljača 30.07.2015.

U okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je 30. jula u centru za azil u Banji Koviljači organizovano interkulturalno savetovanje o načinima komunikacije i suživotu sa ljudima koji dolaze iz različitih kultura. Kako su učesnici radionice bili mladi poreklom iz Eritreje, Avganistana, Šri Lanke, Nigerije i Sirije, i sami su se našli u situaciji da moraju komunicirati iznađujući alternativne načine čime su tokom radionice prevazilazili barijere.

Učesnici su predstavili jedni drugima osnovne fraze arapskog, paštu, farsija, tagrinja, tamilskog i lokalnog dijalekta iz okoline Lagosa u Nigeriji.

04

VIŠE FOTOGRAFIJA SA RADIONICE POGLEDAJTE U GALERIJI.

Azilni kutak - Fudbalska utakmica sa mladima u Tutinu

U okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je 25.jula 2015. godinen u saradnji sa lokalnom Kancelarijom za mlade i Centrom za azil u Tutinu organizovao fudbalsku utakmicu u okviru Azilnog kutka.

Jedan tim su činili lokalni građani, aktivisti Kancelarije za mlade u Tutinu a drugi azilanti poreklom iz Sudana, Eritreje i Somalije.

Azilni kutak kao koncept predstavlja mesto susreta lokale i azilne populacije tokom kojeg dolaze u neposredni kontakt i doprinose suzbijanju predrasuda i strahova o migrantima. Utakmica je odigrana pod sloganom "Pogledaj ove ljude u oči, stop diskriminaciji" i privukla  je veliku pažnju i lokalnih aktivista i mladih azilanata koji su i nakon utakmice diskutovali kako o fudbalu tako i o životu u Tutinu. Jedan od azilanata, učesnik utakmice rekao je - Konačno se osećam ispunjeno u Tutinu i kao deo mladih.

014

Više fotografija pogledajte u galeriji.

 

Humanitarni azilni kutak - APC/CZA i DukeEngage program

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u saradnji sa DukeEngage programom 22.jula u Kulturnom centru Rex organizovao humarnitarnu akciju u okviru Azilnog kutka. Učesnici su bili mladi iz Beograda, azilanti iz centra za azil u Krnjači, poreklom iz Somalije i studenti američkog Duke univerziteta koji su tokom prethodna dva meseca boravili u Srbiji.

Aktivnost je realizovana u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansiraju Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije.

022

Tokom događaja su predstavljena iskustva dveju studentkinja Mashaim Khaled i Susie Xu koje su bile praktikantkinje u APC/CZA, iskustva predstavnika azilanata o boravku u Srbiji, studenti i volonteri su čitali APC/CZA azilne priče.

Sva pomoć prikupljena tokom događaja deli se azilantima koji u lošim uslovima borave u Srbiji.

Više fotografija sa događaja pogledajte u galeriji.

Psihološko savetovanje sa decom azilantima - super moći i super heroji

U okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansira Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je 09. jula u centru za azil u Banji Koviljači organizovano je grupno psihološko savetovanje dece tražilaca azila. Deca koja u svom iskustvu imaju višemesečno iskustvo migracije od Somalije i Jemena do Srbije, govorila su o svojim superherojima.

02

Više fotografija sa radionice pogledajte u galeriji.

APC/CZA u okviru projekta organizue individualna i grupna psihološka savetovanja, kao i sestije interkulturalnog savetovanja u centrima za azil u Banji Koviljači, Krnjači, Bogovađi, Sjenici i Tutinu.

INTERKULTURALNO I PSIHOLOŠKO SAVETOVANJE U BANJI KOVILJAČI

Položaj žena u Srbiji - radionica sa azilantkinjama u Krnjači

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansira Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije, organizovao 07.jula sesiju kulturološkog savetovanja žena tražilja azila smeštenih u centru za azil u Krnjači.

Tema radionice bio je položaj žena u Srbiji. Uporođivani su običaji koji u velikoj meri određuju položaj žena u Somaliji a učesnice su govorile o svojim snovima i planovima.

Kao gošće u planiranju i realizaciji radionice bile su studentkinje socijalnog rada i socijalne politike na Fakultetu političkih nauka u Beogradu, koje su u okviru redovne prase, uz pomoć stručne podrške mentora APC/CZA, odabrale temu za koju su smatrale da bi bila izazovna azilantkinjama koje borave u Srbiji.

03

Više fotografija sa radionice pogledajte u galeriji fotografija.

APC/CZA u okviru projekta organizue individualna i grupna psihološka savetovanja, kao i sestije interkulturalnog savetovanja u centrima za azil u Banji Koviljači, Krnjači, Bogovađi, Sjenici i Tutinu.

INTERKULTURALNO I PSIHOLOŠKO APC/CZA SAVETOVANJE U KRNJAČI

 

Kako žive mladi u Srbiji - radionica sa mladim azilantima u Krnjači

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansira Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom Republike Srbije, organizovao 02.jula interkulturalno savetovanje tražilaca azila smeštenih u centru za azil u Krnjači. Tema susreta bio je život mladih u Srbiji, izazovii sa kojima se suočavaju mladi u Beogradu i drugim sredinama. Učesnici poreklom iz Somalije i Iraka su govorili o svojim iskustvima i kulturama.

Studentkinje socijalnog rada i socijalne politike na Fakultetu političkih nauka u Beogradu su u okviru redovne prase učestvovale u osmišljavanju i realizaciji radionice. Uz pomoć stručne podrške mentora APC/CZA, studentkinje su odabrale temu za koju misle da bi koristila mladim azilantima koji borave u Srbiji.

03

Više fotografija sa radionice, pogledajte u galeriji.

APC/CZA u okviru projekta organizue individualna i grupna psihološka savetovanja, kao i sestije interkulturalnog savetovanja u centrima za azil u Banji Koviljači, Krnjači, Bogovađi, Sjenici i Tutinu.

FOTOGRAFIJE SA INTERKULTURALNOG I PSIHOLOŠKOG SAVETOVANJA U KRNJAČI

Kako uspostavljamo poverenje prema ljudima u novim sredinama - Bogovađa, 25.06.2015.

U okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansira Evropska unija, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je realizovao grupno psihološko savetovanje u centru za azil u Bogovađi 25.juna. Tema sesije bilo je uspostavljanje poverenja prema novim ljudima na putu - da li migracije čine ljude zatvorenijim, na koji način se iskustvo rate može konstruktivno iskoristiti. Učesnice poreklom iz Somalije, Sirije i Iraka govorile su o svojim teškim iskustvima sa puta i mukama koje nisu očekivale.

 06

Više fotografija sa radionice, pogledajte u galeriji.

APC/CZAu okviru projekta organizue individualna i grupna psihološka savetovanja, kao i sestije interkulturalnog savetovanja u centrima za azil u Banji Koviljači, Krnjači, Bogovađi, Sjenici i Tutinu.

Više fotografija sa interkulturalnog i psihološkog savetovanja u Bogovađi. 

Životne prekretnice - Sjenica 30.06.2015.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansira Evropska unija organizovao 30. juna grupno interkulturalno savetovanje tražilaca azila smeštenih u centru za azil u Sjenici.
Tokom sesije učesnici su predstavljali svoje životne mape, navodeći životne prekretnice - pre svega, vezane za zasnivanje porodice, rat, gubitke bliskih osoba.

10

Više fotografija sa radionice pogledajte u galeriji.

APC/CZA u okviru projekta organizue individualna i grupna psihološka savetovanja, kao i sestije interkulturalnog savetovanja u centrima za azil u Banji Koviljači, Krnjači, Bogovađi, Sjenici i Tutinu.

 GALERIJA FOTOGRAFIJA PSIHOLOŠKOG I INTERKULTURALNOG SAVETOVANJA U SJENICI.

Rodne uloge u zemlji porekla i u Srbiji

U okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansira Evropska unija,
Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je 24. juna u centru za azil u Banji Koviljači grupno interkulturalno savetovanje tražilaca azila. U sesiji su učestvovali tražilje i tražioci azila poreklom iz Somalije, Sudana i Gane a tema su bile rodne uloge u zemljama porekla kao potrebe za prilagođavanjem novoj sredini i novim ulogoma i žena i muškaraca.

01

Više fotografija sa radionice pogledajte u galeriji.

 APC/CZA u okviru projekta organizue individualna i grupna psihološka savetovanja, kao i sestije interkulturalnog savetovanja u centrima za azil u Banji Koviljači, Krnjači, Bogovađi, Sjenici i Tutinu.

Više fotografija sa interkulturalnog i psihološkog savetovanja u Banji Koviljači.

Šta pamtimo i nosimo iz svoje kulture - savetovanje u Tutinu 29.06.2015

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansira Evropska unija organizovao 29. juna grupno interkulturalno savetovanje tražilaca azila smeštenih u Tutinu. Tema susreta bile su uspomene koje tražioci azila nose iz zemalja porekla, običaji koje pamte kao i strategije na koji način svoje uspomene, običaje i tradiciju tražioci azila mogu inkorporirati u novoj sredini.

11

Više fotografija sa radionice možete pogledati u galeriji.

APC/CZA u okviru projekta organizue individualna i grupna psihološka savetovanja, kao i sestije interkulturalnog savetovanja u centrima za azil u Banji Koviljači, Krnjači, Bogovađi, Sjenici i Tutinu.

Više fotografija sa INTERKULTURALNOG I PSIHOLOŠKOG APC/CZA SAVETOVANJA U TUTINU.

Trening o azilu za aktiviste u Pančevu

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansira Evropska unija i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom, organizovao 30.maja trening u Domu omladine Pančevo.

Pančevo je grad u kojem migranti sve češće borave usled blizine centra za azil u Krnjači.

Trening je bio namenjen lokalnim aktivistima - aktivistima, članovima omladinskih organizacija i novinarima. Učesnici su informisani o azilnoj proceduri, razlozima za napuštanje zemalja iz kojih dolaze tražioci azila, nadležnostima u okviru azilne procedure. Cilj treninga bio je širenje sveti o položaju tražilaca azila u Srbiji. U narednom periodu pančevački aktivisti će učestvovati i u drugom modulu treninga koji će se odnositi na spcifičan položaj tražilaca azila i potrebama za posebnim pristupom u radu.

Treninzi se osim u Pančevu realizuju u Sjenici, Tutinu, Loznici i Lajkovcu.

Fotografije sa treninga možete pogledati U GALERIJI.

Interkulturalno i psihološko savetovanje u Tutinu

U okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji realizuje Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) a koji finansira Evropska unija, u centru za azil u Tutinu organizuju se interkulturalna i psihološka savetovanja. Učesnici su mladi tražioci azila, žene i deca azilanti koji dolaze iz različitih zemalja.

Cilj psihološkog savetovanja jeste lakše prevazilaženje teškoća tokom migracija, bolje sagledavanje svojih jakih strana i izazova sa kojima se suočavaju tražioci azila. Cilj interkulturalnog savetovanje je veća motivacija za uključivanje u događaje u lokalnoj zajednici, razumevanje drugačijeg kulturološkog konteksta i razumevanje procesa integracije.

 295

Više fotografija sa sesija u Tutinu možete pogledati u galeriji fotografija.

Interkulturalno i psihološko savetovanje u Sjenici

U okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji realizuje Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) a koji finansira Evropska unija, u centru za azil u Sjenici organizuju se interkulturalna i psihološka savetovanja. Učesnici su mladi tražioci azila, žene i deca azilanti koji dolaze iz različitih zemalja.

Cilj psihološkog savetovanja jeste lakše prevazilaženje teškoća tokom migracija, bolje sagledavanje svojih jakih strana i izazova sa kojima se suočavaju. Cilj interkulturalnog savetovanje je veća motivacija za uključivanje u događaje u lokalnoj zajednici, razumevanje drugačijeg kulturološkog konteksta i razumevanje procesa integracije.

Tražioci tokom susreta ističu veoma pozitivna iskustva kako su samom centru za azil tako i sa lokalnim meštanima koji im se javljaju na ulici, pokazuju interesovanje za zemlje porekla i razloge za napuštanje, pozivaju na fudbalske utakmice.

296

Više fotografija sa radionica možete pogledati U GALERIJI.

Predstavljanje srpske tradicije i plesova azilantima

Studenti političkih nauka na praksi u APC/CZA su realizovali pilot radionicu predstavljanja lokalnih običaja i kulture u radu sa azilantima smeštenim u Centru za azil u Krnjači. Studenti socijalnog rada i socijalne politike Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, bili su spremani da uz pomoć stručne podrške mentora APC/CZA tokom prakse osmisle, pripreme i realizuju radionicu obučeni u tradiocionalne kostime i kroz predstavljanje tradicionalnih plesova a sa ciljem da azilantima približe tradiciju i običaje iz različitih delova Srbije.

02

VIŠE fotografija možete pogledati u GALERIJI.

APC/CZA i Viva Vox pozvali građane na humanost prema azilantima

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je zajedno sa Horom "Viva Vox" pozvao građane na humanost i razumevanje prema azilantima koji borave u Srbiji. Hor "Viva Vox" je 9. maja 2015.godine održao koncert u Beogradskoj Areni kojem je prisustvovalo preko 10 000 ljudi. Tom prilikom je uz pesmu "Afrika" benda Toto prikazan video materijal u kojem su učestvovali tražioci azila iz azilnog kampa u Krnjači, poreklom iz Gane i Somalije. Na ovaj način je skrenuta pažnja na životne priče tražilaca azila koji su napuštajući svoje zemlje, bežeći od rata a tražeći spas, privremeno utočište našli u Srbiji.

Ova akcija je deo kampanje koju sprovodi APC/CZA u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansira Evropska unija.  

Koncertu su prisustvovali sami tražioci azila koji su bili uključeni u snimanje spota koji je pratio izvođenje numere od strane Hora "Viva Vox".

01

Više fotografija možete pogledati U GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Poseta Muzeju Jadra u Loznici

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u saradnji sa Muzejom Jadra u Loznici 29. aprila 2015. organizovao posetu za predstavnike tražilaca azila koji žive u centru za azil u Banji Koviljači.

Kustoskinja muzeja je predstavila azilantima istoriju Srbije posebno u periodu Prvog i Drugog svetskog rata.

Organizovana poseta gradskom muzeju deo je aktivnosti koje Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) inicira i organizuje u lokalnim sredinama u kojima borave tražioci azila, u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije"  koji finansira Evropska unija.

10

Više fotografija možete pogledati u galeriji.

Azilni kutak u Loznici - mladi u različitim kulturama

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u saradnji sa Gimnazijom "Vuk Karadžić" i uz podršku Kancelarije za mlade u Loznici 29. aprila 2015. godine organizovao radionicu u okviru Azilnog kutka. Tema radionice je bio položaj mladih u različitim kulturama. Među tražiocima azila iz Banje Koviljače koji su učestvovali u radionici bili su mladi poreklom iz Somalije i Jemena.

Radionica je realizovana u okviru projekta "Podrška uživanju prava tražilaca azila bez diskriminacije" koji finansira Evropska unija.

01

Više fotografija pogledajte u GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Interkulturalna radionica sa domaćom i azilnom decom u školi u Krnjači

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u saradnji sa Osnovnom školom „Zaga Malivuk“ u Krnjači 10. februara organizovao u školi „Zaga Malivuk“ zajedničku radionicu u kojoj su učestvovali učenici škole i deca tražioci azila, poreklom iz Avganistana, smeštena u centru za azil u Krnjači.

Učenici četvrtog razreda i deca azilanti su veoma pozitivno reagovali i pokazali izrazito interesovanje za zajednička druženja. Jedna od učenica škole, koja je i sama kao strankinja došla u školu, sećajući se svojih početaka, rekla – Drugarstvo je moguće i ako sa nekim ne govorimo isti jezik, važno je da deca budu iskrena i ispolje dobre emocije.

03

Deca azilanti su lokalnim vršnjacima pripremila azilna pisma koja su im poklonjena na kraju radionice.

Deca azilanti koji su učestvovali u radionici su upisani u Osnovnu školu „Zaga Malivuk“.

U realizaciji same radionice su učestvovale učiteljica i pedagoška asistentkinja Osnovne škole„Zaga Malivuk“, pedagoškinja i psihološkinja APC/CZA, i APC/CZA prevodioci. Više fotografija sa radionice pogledajte U GALERIJI FOTOGRAFIJA.

Zajedničke radionice u kojima učestvuju deca azilnti i deca iz lokalne sredine vode upoznavanju među vršnjacima i socijalizaciji dece azilanata, ali i produbljivanju znanja i tolerancije domaće dece iz lokalnih sredina.

Ovakve radionice i u lokalnoj školi u Krnjači su još jedan vid podrške uključivanju dece azilanata u obrazovni sistem u Srbiji koji u okviru EU projekta Poboljšavanje pristupa obrazovanju dece tražilaca azila u Srbiji i prevencija rodno zasnovanog nasilj, realizuje Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA.

APC/CZA u svim centrima za azil organizuje radionice pripreme za školu i radionice srpskog jezika.

Bežeći od ratova i siromaštva iz Afrike i Azije, azilanti na svom putu ka boljem životu u zapadnoj Evropi zastaju u Srbiji

IZVOR:  Radio Beograd 1

Njihove priče nisu ni malo lake, mnogi u tom pohodu ka zacrtanom cilju provedu godine i godine. Ali šta se dešava sa decom, onom koja su samostalno ili sa roditeljima krenula u neizvesnost i sa decom koja su rođena tokom puta?

Gosti Talasanja ispred Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA su: pedagoškinja Jovana Vinčić, psihološkinja Jana Stojanović i Lina Aburas, volonterka APC/CZA.

Predaja humanitarne pomoći osnovnoj školi u Bogovađi

U okviru projekta "Razmena pozitivnih iskustava u dijalogu između tražilaca azila i lokalnih građana" koji uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju realizuju Kulturni centar "Hadži Ruvim" iz Lajkovca i Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) Osnovnoj školi "Mile Dubljević" u Lajkovcu, isturenom odeljenju u Bogovađi predata je 26. decembra humanitarna pomoć. 

Osnovnoj školi "Mile Dubljević" i Gimnaziji u Obrenovcu bio je otežan rad usled majskih poplava. Kulturni centar "Hadži Ruvim" iz Lajkovca i APC/CZA su odabrali dve škole u sredinama u kojima žive ili su boravili tražioci azila i u okviru projekta uručili im humanitarnu pomoć u higijeni za opremanje školskih toaleta.

03

Više fotografija u galeriji.

Novogodišnji paketići u centru za azil u Banji Koviljači

Slatkiši, školski pribor i sredstva za dećiju higijenu prikupljeni za decu azilante tokom izložbe fotografija Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) u KC Gradu 23. decembra, poklonjeni su najmlađim azilantima smeštenim u centru za azil u Banji Koviljači 25. decembra.

04

Više fotografija možete pogledati u galeriji.

Predstavljanje primera dobre prake u OŠ "Zaga Malivuk" u Krnjači

Predstavnicima zaposlenih u školi "Zaga Malivuk" iz Krnjače, Školi za obrazovanje odraslih "Braća Stamenović" i medicinskim radnicama zaposlenim u DZ Palilula predstavljen je 24.decembra program saradnje koji Kulturni centar „Hadži Ruvim“ i APC/CZA poslednje tri godine razvijaju u saradnji sa lokalnim školama i institucijama kulture, obrazovanja i zdravstva organizuju u lokalnoj sredini.

01f

Realizaciju je omogućila Švajcarska agencija za razvoj i saradnju kroz projektat "Razmena pozitivnih iskustava u dijalogu između tražilaca azila i lokalnih građana".

Treninzi su tokom oktobra i novembra realizovani i u Sjenici, Tutinu i Obrenovcu i fotografije možete pogledati u galeriji.

Interaktivno predavanje u školi za obrazovanje odraslih "Braća Stamenković"

Predstavnice Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) su 24.decembra održale interaktivno predavanje o azilu, deci migrantima i izazovima integracije sa učenicima Škole za osnovno obrazovanje odraslih "Braća Stamenković" u Beogradu.

Predavanje je deo projekta "Razmena pozitivnih iskustava u dijalogu između tražilaca azila i lokalnih građana" koji uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju realizuju Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) i Kulturni centar "Hadži Ruvim" iz Lajkovca.

07

Fotografije sa gostovanja možete pogledati u galeriji.

Završna izložba i humanitarni koncert benda sHpiritus mOvens

Kao finalni događaj u okviru projekta "Razmena pozitivnih iskustava u dijalogu između tražilaca azila i lokalnih građana" koji je podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju a koji realizuju Kulturni centar "Hadži Ruvim" iz Lajkovca i Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA, u Kulturnom centru Grad postavljena je 23.decembra izložba fotografija sa aktivnosti koje su realizovane u Sjenici, Tutinu, Obrenovcu, Loznici i Beogradu.

01

Uz podršku Inicijative mladih za ljudska prava, APC/CZA je organizovao humanitarni koncert benda sHpiritus mOvens.

cert
Građani su donosili humanitarnu pomoć za tražioce azila koja je odneta u centre za azil.

Fotografije sa manifestacije su postavljene u galeriji.

Predaja humanitarne pomoći Gimnaziji u Obrenovcu

U okviru projekta "Razmena pozitivnih iskustava u dijalogu između tražilaca azila i lokalnih građana" koji uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju realizuju Kulturni centar "Hadži Ruvim" iz Lajkovca i Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) Gimnaziji u Obrenovcu predata je 22. decembra humanitarna pomoć.  Gimnazija u Obrenovcu je jedna od škola čiji rad je bio otežan usled majskih poplava.
Pomoć koju je škola dobila sastoji se u higijeni za opremanje školskih toaleta.

02

Predstavnice APC/CZA su 22.decembra u Gimnaziji u Obrenovcu predstavile novo izdanje Azilnih priča, kulturu i tradiciju migranata kao i najčešće utiske tražilaca azila tokom boravka u Srbiji.

05

Više fotografija nalazi se u galeriji.

Sjenica - Tradicionalna kuhinja i humanitarni koncert

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA, Kulturni centar "Hadži Ruvim" i Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, uz podršku Kancelarije za mlade i Ustanove kulture Sjenica organizovali su 18. decembra koncert Kvarteta Manojlović. U okviru manifestacije promovisano je novo izdanje Azilnih priča koje prikuplja i izdaje APC/CZA, meštani Sjenice su imali priliku da probaju tradicionalna jela koja migranti pamte iz zemalja porekla. Veliki broj građana, pre svega učenika osnovnih i srednjih škola doneo je humanitarnu pomoć za tražioce azila.
Organizovanje događaja omogućila je Švajcarska agencija za razvoj u okviru projekta "Razmena pozitivnih iskustava u dijalogu između tražilaca azila i lokalnih građana".

03

Više fotografija možete pogledati u galeriji.

Tutin - Tradicionalna kuhinja i humanitarni koncert

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila APC/CZA, Kulturni centar "Hadži Ruvim" i Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije, uz podršku Kancelarije za mlade i Multimedijalnog centra iz Tutina organizovali su 18. decembra koncert Kvarteta Manojlović. U okviru manifestacije promovisano je novo izdanje Azilnih priča koje prikuplja i izdaje APC/CZA, meštani Tutina su imali priliku da probaju tradicionalna jela koja migranti pamte iz zemalja porekla. Učenici Osnovne škole "Rifat Budžević-Tršo" su prikupili humanitarnu pomoć za tražioce azila koju potom predstavnici učeničkog parlamenta odneli u centar za azil.

Organizovanje događaja omogućila je Švajcarska agencija za razvoj u okviru projekta "Razmena pozitivnih iskustava u dijalogu između tražilaca azila i lokalnih građana".

Više fotografija možete pogledati OVDE

Tutin18

Foto: Denis Buljević, Kancelarija za mlade u Tutinu

Interaktivno predavanje u OŠ "Zaga Malivuk" u Krnjači

Politikološkinja i psihološkinja Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) su 08.decembra održale interaktivno predavanje o azilu, deci migrantima i izazovima integracije sa članovima učeničkog parlamenta Osnovne škole "Zaga Malivuk" u Krnjači.

09

Predavanje je deo projekta "Razmena pozitivnih iskustava u dijalogu između tražilaca azila i lokalnih građana" koji uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju realizuju Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) i Kulturni centar "Hadži Ruvim" iz Lajkovca.

Više fotografija nalazi se u galeriji.

APC/CZA omladinski kamp u Beogradu - tinejdžeri i mladi azilanti

U okviru projekta "Razmena pozitivnih iskustava u dijalogu između tražilaca azila i lokalnih građana" u Beogradu je Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) organizovao omladinski kamp u kojem su učestvovali mladi iz Tutina, Sjenice, Loznice, Obrenovca i Beograda, kao i azilanti poreklom iz Eritreje, Sijera Leonea, Nigerije i Somalije.

Tokom kampa 15 mladih je učestvovalo u radionicama pozorišne improvizacije kao i radionicama koje su kao temu imale suzbijanje predrasuda o tražiocima azila.

23

Završna prezentacija održana je 29.novembra u centru za azil u Krnjači izvođenjem kratkih performansa nastalih tokom kampa i koncertom Kvarteta "Manojlović".

30

Ovo je prvi omladinski kamp u Srbiji i realizovan je u partnerstvu sa Kulturnim centrom "Hadži Ruvim" i uz podršku Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.
Realizaciju projekta podržala je Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Fotografije sa omladinskog kampa i završne prezentacije postavljene su u galeriji.

Azilni kutak u Gimnaziji u Loznici

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u saradnji sa Gimnazijom "Vuk Karadžić" iz Loznice organizovao Azilni kutak 26. novembra u kojem su učestvovali đaci lozničke gimnazije i deca tražioci azila iz Banje Koviljače.

Radionica je realizovana u okviru projekta "Razmena pozitivnih iskustava u dijalogu između tražilaca azila i lokalnih građana" koji uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju realizuju Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) i Kulturni centar "Hadži Ruvim" iz Lajkovca.

04

Fotografije možete pogledati u GALERIJI.

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila i studenti Medicinskog fakulteta u Beogradu za decu azilante

Udruženje studenata Medicinskog fakulteta - IFMSA i Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) su u pratnji Deda Mraza iznenadili najmlađe tražioce azila u centru za azil u Krnjači i maloletne tražioce azila bez pratnje smeštene u Zavodu za vaspitanje dece i omladine Beograd. Novogodisnji paketici su skupljani na humanitarnoj žurci "I ja sam drug za osmeh dug" tokom koje su prikupili pokone za decu tražioce azila.

19

Prema rečima studentata, udruženje svake godine organizuje humanitarne žurke tokom kojih prikuplja poklone za decu iz socijalno ugroženih kategorija.

Fotografije možete pogledati u u GALERIJI.

Humanitarni koncert benda "sHpiritus mOvens" i prikupljanje pomoći za tražioce azila

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA), Kulturni centar "Hadži Ruvim" iz Lajkovca i Inicijativa mladih za ljudska prava  pozivaju građane da u utorak, 23. decembra  u 19h, u Kulturnom centru GRAD podrže humanitarnu akciju prikupljanja pomoći za tražioce azila.

Posetioci će imati priliku da slušaju bend "sHpiritus mOvens" i pogledaju izložbu fotografija sa APC/CZA aktivnosti u centrima za azil i školama u sredinama u kojima žive tražioci azila.

Pozivamo građane da se odazovu pozivu i doniraju  pomoć za tražioce azila.

POGLEDAJTE LISTU NAJPOTREBNIJIH STAVKI.

kites

Facebook link za događaj.

Radionica sa maturantima obrenovačke gimnazije

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je 14. novembra u Gimnaziji  u Obrenovcu organizovao radionicu o fenomenu migracija i  problemima tražilaca azila, sa posebnim osvrtom na položaj mladih u zemljama porekla iz kojih dolaze tražioci azila. Tokom radionice učenici su predstavili iskustva sa tražiocima azila, njihovom angažmanu prilikom poplava, mišljenje i nedoumice o poreklu tražilaca azila i potrebama lokalnog stanovništva.

06

Kulturni centar "Hadži Ruvim" iz Lajkovca i APC/CZA realizuju projekat "Razmena pozitivnih iskustava u dijalogu između tražilaca azila i lokalnih građana" koji je podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Fotografije sa radionice možete pogledati u galeriji.

Azilni kutak u Beogradu

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je 21. novembra u Petoj beogradskoj gimnaziji organizovao radionicu u kojoj su učestvovali maturanti Pete beogradske gimnazije, mladi iz Obrenovca, tražioci azila iz centra za azil u Krnjači i maloletni tražioci azila bez pratnje, smešteni u Zavodu za vaspitanje dece i omladine Beograd.

Učesnici radionice u okviru Azilnog kutka su imali priliku da upoznaju mlade iz različitih delova sveta i osvrnu se na položaj mladih u različitim kulturama.

04

Fotografije sa radionice možete pogledati U GALERIJI.

Kulturni centar "Hadži Ruvim" iz Lajkovca i APC/CZA realizuju projekat "Razmena pozitivnih iskustava u dijalogu između tražilaca azila i lokalnih građana" koji je podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Azilni kutak u Sjenici

U okviru projekta "Razmena pozitivnih iskustava u dijalogu između tražilaca azila i lokalnih građana" koji realizuju Kulturni centar "Hadži Ruvim" iz Lajkovca  i Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, u Sjenici je 20. novembra organizovan Azilni kutak.

U saradnji sa Kancelarijom za mlade u Sjenici i centrom za azil, učenici lokalne gimnazije i tehničke škole i mladi tražioci azila učestvovali su u zajedničkoj radionici o odnosu lokalnog stanovništva i tražilaca azila, tokom koje su podelili svoja prethodna iskustva i utiske o susretima jedni drugih.Tražioci azila su  predstavili izazove sa kojima se suočavaju u prilikom boravka u Srbiji dok su mladi iz Sjenice dali savete o Sjenici i ljudima iz Sjenice.

14

Fotografije sa radionice u okviru Azilnog kutka u Sjenici.

Azilni kutak u Tutinu

U okviru projekta "Razmena pozitivnih iskustava u dijalogu između tražilaca azila i lokalnih građana" koji realizuju Kulturni centar "Hadži Ruvim" iz Lajkovca  i Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) uz podršku Švajcarske agencije za razvoj i saradnju, u Tutinu je 19. novembra organizovan azilni kutak.

U saradnji sa Multimedijalnim centrom, Osnovnom školom "Fifat Budžević- Tršo", NVO Impuls i uz podršku centra za azil u Tutinu, mladi iz Tutina i mladi tražioci azila učestvovali su u zajedničkoj radionici o odnosu lokalnog stanovništva i tražilaca azila, tokom koje su podelili svoja prethodna iskustva i utiske o susretima jedni drugih, kao i stavove o kulturološkim razlikama i potrebama za uspostavljanjem interkulturalnog dijaloga.

09

Fotografije sa radionice u Azilnom kutku u Tutinu.

Trening u Obrenovcu - primeri pozitivne prakse u radu sa tražiocima azila i lokalim stanovništvom

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA), direktorka Kulturnog centra "Hadži Ruvim" iz Lajkovca i predstavnica Osnovne škole "Mile Dubljević" iz Lajkovca, 14.novembra u Organizaciji Eko dvorište organizovali su trening o primerima dobre prakse u radu sa tražiocima azila i lokalnim stanovništvom.

Predstavnice institucija obrazovanja i kulture u lokalnoj sredini, na osnovu svog iskustva, govorile su o ulozi ovih institucija u preveniranju predrasuda i strahova, uspostavljanje prvih kontakata među lokalnim stanovništvom i tražiocima azila. APC/CZA je predstavio profil tražilaca azila, razloge za migracije, pravnu i psihosocijalnu podršku koju pruža tražiocima azila i aktivnostima koje realizuje u lokalnim sredinama u kojima žive tražioci azila.

06

Fotografije sa treninga o primerima pozitivne prakse.

Kulturni centar "Hadži Ruvim" iz Lajkovca i APC/CZA zajedno realizuju projekat "Razmena pozitivnih iskustava u dijalogu između tražilaca azila i lokalnih građana" koji je podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

You are here: Home