Zemlja porekla

Indija: Devojčice prodaju bogatašima na mesec dana

Blic 15. 04. 2013

Kratkoročni lažni ugovorni brakovi koji traju mesec dana, sve su češći problem na jugu Indije, gdje živi oko 11 % muslimanskog stanovništva, pri čemu bogati stranci, lokalna policija i "kvaziji", državni muslimanski sveštenici, iskorišćavaju siromaštvo muslimanskih porodica.

Jedna od žrtava "braka zbog seksa", Naušin Tobasum iz Hiderabada, razotkrila je razmere ovog biznisa kada je pobegla od kuće pošto su je roditelji prislili da stupi u brak sa sredovečnim Sudancem, koji je platio oko 1.200 funti da mu bude "žena" četiri nedelje.

 

Naušin je rekla policiji da ju je tetka odvela u hotel gde su ona i još tri tinejdžerke predstavili direktoru sudanske naftne kompanije. Osama Ibrahim Muhamed (44) iz Kartuma, koji je oženjen i otac dvoje dece, kasnije je došao u njenu kuću gde je "kvazi" izveo obred venčanja.

Prema rečima inspektora Viđaja Kumara, Osama je platio 100.000 rupija (oko 1.200 funti) devojčicinoj tetki, a ona je od tog novca dala 70.000 rupija Naušinim roditeljima, 5.000 svešteniku, 5.000 prevodiocu urdu jezika i zadržala 20.000 rupija za sebe. Uz venčani list izdaje se i "talaknama", dokument sa fiksiranim datumom razvoda, koji se pokalapa sa završetkom mladoženjinog odmora.

„Kada je došao kod devojčice u kuću tražio je seks, ali ona je odbila. Mladoženja je stariji od njenog oca„ objašnjava inspektor Kumar.

Naušin je pobegla iz kuće, ali ju je policijska patrola sustigla. Uhapšen je i mladoženja, njena tetka i kvazi, a izdat je i nalog za privođenjem njenih roditelja, budući da je Naušin maloletna, a po indijskom zakonu ne može da se udaje pre nego što napuni 18 godina.

Inspektor Kumar iznosi kako postoji na desetine kratkoročnih brakova. Osama je došao u Indiju na preporuku prijatelja, budući da u njegovoj zemlji za seks mora da plati tri puta više, jer je tamo ponuda mnogo manja, ili devojku mora da uzme kao drugu ženu.

Kumar objašnjava da se stranci žene mladim Indijkama zato što je prostitucija zabranjena po islamskim zakonima, a siromašne devojke na taj način prikupljaju novac za svoje "pravo" venčanje.

„ Nisam znala šta se događa, a oni su me naterali na to. Izmenili su datum mog rođenja u krštenici, tako da ispadne da imam 24 godine. Eksploatišu devojke i zato sam otišla u policiju. Morala sam da skupim hrabrost i da odem u policiju da prijavim roditelje. Kući ne želim da se vraćam jer se plašim „ kaže Naušin Tobasum, koja danas živi u državnom domu za devojke.

Po podacima Udruženja za zaštitu žena i dece, u Hiderabadu se mesečno sklopi oko 15 ugovornih brakova i primetan je njihov porast.

Vous êtes ici : Izaberite zemlju Indija: Devojčice prodaju bogatašima na mesec dana