Zemlja porekla

Budistički sveštenik podstiče verski rat u Mjanmaru

Izvor: Blic, IBT

Mjanmar je pretežno budistička zemlja, ali 4% stanovništva ove zemlje (od ukupno 60 miliona) čine muslimani.

U Mjanmaru postoji neprikriveno neprijateljstvo prema muslimanima - njih nazivaju pogrdnim imenom "kala", što znači stranac, tuđin.

Jedan od istaknutih budističkih sveštenika za koga se smatra da najviše podstiče versko nasilje u Mjanmaru je Viratu (Wirathu).

Viratu poziva budiste širom Mjanmara da bojkotuju muslimanska preduzeća u toj zemlji i deli nalepnice s brojem "969" koji simbolizuje elemente budizma. Viratu optužuje muslimanske muškarce za silovanje budističkih žena i korišćenje sopstvenog bogatstva kako bi ih privukli da se udaju za njih da bi ih potom držali zatvorene u kućama.

Wirathu
Budistički sveštenik  odgovoran za širenje verske netrpeljivosti u Mjanmaru

Numerulogija "969" potiče iz budističke tradicije u kojoj 9 označava specijalne božanske osobine Bude, 6 označava posebne osobine Budinog učenja tj. Dhamma, a drugi broj 9 označava posebne osobine budističkog poretka tj. Sangha.

Viratu je nepokolebljivi antislamski sveštenik, koji je 2003. godine bio u zatvoru zbog nasilja nad muslimanima, a oslobođen je prošle godine kada je amnestiran veći broj zatvorenika u toj zemlji.

- "Oni (muslimani) su uspešni u poslu, kontrolišu saobraćaj, građevinarstvo. A sada preuzimaju kontrolu i nad našim političkim partijama. Ako se ovako nastavi, završićemo kao Avganistan ili Indonezija" - izjavio je Viratu.

- "Mi budistički Burmanci smo previše meki. Nedostaje nam patriotski ponos" - rekao je Viratu za BBC.

Zastrašujući snimak nasilja na kome se vidi mjanmarska policija koja posmatra kako budisti u gradu Meiktili pale musliman je objavljen na internetu 23. aprila 2013. godine. Ovaj incident se dogodio u martu 2013. godine za vreme sukoba između grupe budista poznate kao "Brigada 969" i muslimana, u kome je poginulo najmanje 30 ljudi. Nasilje je izbilo posle svađe između vlasnika radnje - muslimana i njegovih mušterija budista u Meiktili.

Na objavljenom snimku se vidi kako se muškarac u agoniji prevrće po zemlji nakon što ga je razjarena gomila zapalila. Telo mu je bilo ugljenisano, ali je iz snimka očigledno da je nesrećni čovek još uvek bio živ, jer se mrdao dok u potpunosti nije izgoreo. Gomila ga je okružila, a policajci su nemo posmatrali šta se događa. U jednom trenutku na snimku se čuje glas čoveka koji traži da se donese voda, a drugi glas odgovara:
„- Nema vode za njega. Neka umre!"

Snimak je objavljen u trenutku kada je nevladina međunarodna organizacija Human Rights Watch objavila izveštaj u kome se zaključuje da su vlasti Mjanmara i pripadnici bandi sastavljenih od pripadnika naroda Rakhine (Arakani) činili zločine protiv čovečnosti u kampanji etničkog čišćenja muslimana u toj zemlji.

Budistički sveštenik Viratu je priznao da je bio u Meiktili u martu 2013. godine kada je se dogodio incident, ali je insistirao na tome da on nije učestvovao u nasilju.
Međutim, nekoliko dana posle ovog incidenta na sajtu You Tobe se pojavio snimak govora ovog samoprozvanog "burmanskog Bin Ladena", u kome poziva ljude na bojkot muslimanskih preduzeća u Mjanmaru, poziva ih da se pridruže nacionalnoj kampanji "969" i da posluju i imaju kontakt samo sa ljudima sličnima sebi - iste rase i iste vere.

- "Kupovinom u njihovim (muslimanskim) prodavnicama pomažete neprijatelju. Zato, poslujte samo sa radnjama koje na sebi imaju obeležje 969", navodi Viratu u svom govoru.

Viratu je između ostalog izjavio i da je njegova "ratobornost" od vitalnog značaja za suprotstavljanje agresivnoj ekspanziji muslimana".

Vous êtes ici : Izaberite zemlju Budistički sveštenik podstiče verski rat u Mjanmaru