Zemlja porekla

Nigerija proglasila vanredno stanje na severu zemlje

IZVOR: Reuters, B92 15.maj 2013.

Predsednik Nigerije, Gudlak Džonatan (Goodluck Jonathan), 14.maja 2013.godine je proglasio vanredno stanje u Aadmava, Borno i Jobe, tri države na severoistoku zemlje, usled intenziviranja gerilskih napada islamističkih ekstremista u ovim oblastima. Ubrzo nakon toga, 15.maja 2013.godine, na severu Nigerije je pokrenuta vojna operacija sa ciljem uspostavljanja kontrole nad tom oblasti.

Predsednik Džonatan je rekao da je u države Aadmava, Borno i Jobe, koje se nalaze na severoistoku Nigerije, poslat veći broj vojnika sa ciljem da uspostave bezbednost, koja je ugrožena sve češćim napadima islamističke grupe Boko Haram. Džonatan je takođe izjavio da vojnici imaju naređenje da unište svaku zgradu za koju sumnjaju da se u njoj nalaze islamistički ekstremisti. On je dodao da je Nigerija u „ratu sa ekstremistima".

 Islamistička organizacija Boko Haram se smatra odgovornom za većinu nasilja na severu Nigerije. Boko Haram (što u prevodu znači  "zapadno obrazovanje je zabranjeno") je pobunjenička oružana grupa koja teži nametanju šerijatskog prava u Nigeriji. Pripadnici ove grupe se takođe predstavljaju i kao nigerijski talibani.

Nigerijski zvaničnici su tokom maja 2013.godine izjavili da islamistički ekstremisti kontrolišu veliki deo teritorije države Borno, na severoistoku Nigerije. U nasilju koje je sredinom maja 2013.godine pogodilo ovu oblast, najmanje 55 ljudi je poginulo od čega najveći broj pripadnika policijskih snaga Nigerije.

U napadima koje sprovode ekstremisti Boko Harama, od 2010.godine u Nigeriji je ubijeno najmanje 2 000 ljudi.

Vous êtes ici : Izaberite zemlju Nigerija proglasila vanredno stanje na severu zemlje