POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Articles

Mali korak za Siriju, veliki za izbeglice

IZVOR: DEUTSCHE WELLE   29.10.2014.

U Berlinu je održana konferencija i sirijskoj izbegličkoj krizi. Novac nije sakupljan, ali bi konferencija ipak mogla da se isplati – iz najmanje deset razloga, komentariše Dagmar Engel, urednica studija DW u Berlinu.

1. Izvan pogođenog regiona je izbeglička katastrofa gotovo pala u zaborav. Oružana borba protiv terorističke paravojske Islamske države potiskuje u drugi plan sve ostale vesti sa Bliskog istoka.

2. Nedvosmisleno je uočeno da očaj ne vlada samo među izbeglicama. I zemljama regiona koje ih masovno prihvataju takođe treba pomoć.

3. Retko je vapaj komšijskih država mogao da se čuje tako glasno kao juče u Berlinu. Ministri spoljnih poslova Libana i Jordana ukazali su na dramatičnu situaciju u svojim zemljama.
4. Ostavlja snažan utisak saznanje koliko se ove dve male zemlje žrtvuju kako bi pomogle komšijama u nevolji...

5. ...što je istovremeno sramota za veliki deo međunarodne zajednice. Ali tako se i podiže spremnost da se jače podrže države koje prihvataju najveći deo sirijskih izbeglica. Ta podrška bi čak mogla da stvori situaciju u kojoj bi infrastruktura i privreda brže napredovali upravo u onim gradovima i selima u kojima se smeštaju izbeglice.

6. Sirijskim izbeglicama niko neće odbiti utočište sve dok traje rat. Libanska vlada već se duže vreme zalaže za repatrizaciju izbeglica u malobrojne oblasti Sirije u kojima nema borbi. Međutim za takav plan se na konferenciji nije našla ni mrva podrške, čak ni iz Jordana.

7. Nemačka je doživela javno priznanje za svoj angažman. Do sada je Nemačka prihvatila 70 000 sirijskih izbeglica, više od bilo koje druge evropske države.

8. To priznanje opet podiže pritisak na druge zemlje EU. Ponovo je oživela diskusija o kontigentima izbeglica koje bi svaka država morala da prihvati, kao i o novcu za hitnu pomoć.

9. Nemačka prednjači sa dodatnih 500 miliona evra u sledeće tri godine. Taj novac će biti investiran u infrastrukturu poput bolnica i vodosnabdevanja kao i u obrazovanje dece.Dobro bi bilo ukoliko i druge zemlje slede ovaj primer.

10. Niko nema rešenje za ratni sukob i svi to priznaju. Podrška koju su prihvatne zemlje dobile na konferenciji istovremeno svedoči o tome da će krvoproliće u Siriji potrajati. To je makar iskreno: političko rešenje se traži, ali još nije na vidiku.

Vous êtes ici :