POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Integracijski događaj u Preševu

U integracijskom događaju su učestvovali migranti iz lokalnog prihvatnog centra u Presevu i sedam srednjoškolaca koji su aktivni u kancelariji za mlade u Preševu. Učesnici su se okupili u sali kancelarije za mlade gde su se svi ukratko predstavili i gde su im objašnjene predstojeće aktivnosti za koje su svi bili zainteresovani.

pizza 2

Nakon uvodnog dela,  podeljeni su u 3 mešovite grupe, sačinjene od izbeglica, učenika i članova APC tima. Glavni cilj je bio da se izbeglice upoznaju sa lokalnom zajednicom, tako što je svaki od timova dobio određene zadatke koji su zahtevali komunikaciju i aktivno učešće i saradnju između izbeglica, učenika, članova APC tima. Učenici su sprovodili izbeglice po Preševu kako bi izbeglice saznale npr. koliko košta kilogram jabuka u Preševu, gde mogu da se ošišaju, gde se okupljaju mladi. Timovi su imali ograničeno vreme da izvrše što je više moguće zadataka, nakon čega smo se ponovo svi okupili u kancelariji za mlade.

Učesnici su rekli da im je aktivnost bila jako uzbudljiva i da su naučili dosta novih stvari. Izbeglicama je ovo bilo posebno značajno, jer kako kažu, budući da imaju ograničen izlazak iz kampa, retko kad imaju priliku da se upoznaju sa gradom, već odu ciljano da nešto urade zbog ograničenog vremena.

Timovi su na kraju razmenili kontakte sa ciljem da se ponovo sretnu u skorijoj budućnosti.

Vous êtes ici : Izvršni direktor Vesti Integracijski događaj u Preševu