Country of Origin

Krvoproliće i hapšenja na ulicama Kaira, uvedeno vanredno stanje

Oprečne informacije o žrtvama akcije egipatskih snaga bezbednosti koje su 14. avgusta 2013.godine počele da uklanjaju kampove pristalica svrgnutog egipatskog predsednika Mohameda Morsija u Kairu. Muslimansko bratstvo tvrdi da je oko 600 osoba poginulo dok Ministarstvo zdravlja Egipta saopštava da je ubijeno 95 osoba. Mediji prenose da je za 24 sata (14-15. avgust 2013. godine) broj stradalih premašio 500. U Egiptu je proglašeno vanredno stanje.

 

Egipatska policija i vojska su akciju "konačnog obračuna" sa demonstrantima započele 14.avgusta 2013.godine oko 6h i pod punom opremom su krenuli ka glavnim uporištima demonstranata u džamiji Raba i na trgu Nada u Kairu. Egipatske snage bezbednosti, koje su rano ujutru 14.avgusta 2013.godine počele dugo najavljivanu operaciju uklanjanja dva kampa demonstranata, uspele su da sruše većinu šatora koje su na trgu al Nahda postavili demonstranti i sada imaju "totalnu kontrolu" nad manjim kampom, saopštilo je egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na televizijskim snimcima se vide demonstranti s lisicama na rukama, među kojima ima i dece, koje policajci sprovode s trga. Egipatske vlasti su zaustavile železnički saobraćaj kako bi sprečile da se protesti prošire i van Kaira.

Snage bezbednosti su opkolile i drugi kamp demonstranata koji se nalazi u blizini džamije Raba al Adavija, na koji su bacile suzavac. Na snimcima koje su objavili sveski mediji se vide ljudi koji pokušavaju da se sklone, s gas maskom ili maramom preko lica.

Prema nekim izveštajima, osim što se iz helikoptera ispaljuju patrone suzavca, iz vazduha se i puca na demonstrante.
Uprkos negiranju egipatskih zvaničnika, svetski mediji izveštavaju da vojska i policija sve vreme koriste bojevu municiju i suzavac, dok demonstranti koji stižu sa svih strana bacaju kamenice i Molotovljeve koktele.

Ministar egipatske policije je rekao da policija ne želi da proliva krv građana, dok je portparol Muslimanske braće saopštio da će demonstranti radije "otići u grob nego napustiti svoje uporište".

Jedan egipatski zvaničnik je rekao da je tokom operacije zauzimanja protestnih kampova privedeno više desetina Morsijevih pristalica.Više lidera egipatskog pokreta Muslimanska braća je uhapšeno 14.avgusta 2013. godine, nakon što su bezbednosne snage počele da rasturaju demonstrante koji su tražili vraćanje svrgnutog predsednika Muhameda Morsija.

"Uhapsili smo određen broj lidera Muslimanske braće, ali je prerano da budu objavljena njihova imena", rekao je general Abdel Fatah Otman, visoki zvaničnik Ministarstva unutrašnjih poslova Egipta.

Dan kasnije 15. avgusta 2013. godine sukobi su nastavljeni, a nekoliko stotina pristalica islamističkog pokreta Muslimanska braća upalo je u zgradu državne uprave u Kairu i zapalili vatru na njenom ulazu. U drugom po veličini egipatskom gradu Aleksandriji, islamisti su organizovali protestnu šetnju.

Napadi na protestne logore predstavljaju najnoviju eskalaciju nasilja u Egiptu, u kojem se situacija ne smiruje otkad je 2011. godine svgrnut autokratski predsednik Hosni Mubarak, koga je 2012.godine nasledio Mohamed Morsi. Morsi međutim nije uspeo da izvuče zemlju iz ekonomske krize i svrgnut je sa vlasti 3.jula 2013.godine. Iako je privremeno rukovodstvo zemlje vrlo brzo izabrano, demonstranti koji smatraju da je Morsi nelegalno svrgnut odmah su počeli da se okupljaju i protestvuju. Od tada je u sukobima demonstranata i snaga bezbednosti poginulo više stotina ljudi.

Usled najnovijeg talasa nasilja na ulicama Kaira, Privremena egipatska Vlada je 14.avgusta 2013.godine proglasila vanredno stanje u zemlji. Ono je stupilo na snagu u 16 časova, a trajaće mesec dana.

 

You are here: Choose country Krvoproliće i hapšenja na ulicama Kaira, uvedeno vanredno stanje