Country of Origin

Islamisti u Nigeriji ubili više od 40 studenata

IZVOR: Večernje novosti 29.septembar 2013.

Pripadnici ekstremističke grupe Boko Haram 29.septembra 2013.godine su napali studentski dom u gradu Gudžbi na jugoistoku savezne nigerijske države Jobe i ubili najmanje 40 studenata, saopštili su policijski zvaničnici. Savezna država Jobe se nalazi na severu Nigerije.

Naoružani napadači su upali u internat Poljoprivrednog fakulteta u Gudžbi otvorili vatru i neke studente ubili dok su spavali, neke izveli iz zgrade i pogubili, a u neke su pucali dok su pokušavali da pobegnu.

"Skupili su studente u grupe ispred zgrade, a zatim su otvorili paljbu i pobili jednu grupu, pa prešli na sledeću. Bilo je užasno", izjavio je Idris, jedan od preživelih studenata.

Ahmed Gudžunba, vozač taksija koji živi u blizini internata, rekao je da su napadači stigli oko jedan ujutro i da su pucali na studente u spavaonicama.

Studenti su, prema njegovim rečima, pokušavali da pobegnu, ali su naletali na metke.

Izvori iz bolnice su naveli da je u tu ustanovu dopremljeno 40 tela i da se očekuje da će ih biti još.

Portparol nigerijske vojske, Lazarus Eli, je rekao da su napad izveli "teroristi grupe Boko Haram".

Fakultet u Gudžbi se nalazi na jugoistoku savezne nigerijske države Jobe, oko 40 kilometara od poprišta sličnog napada u julu 2013.godine u gradu Damaturu, kada je ubijeno 27 studenata i profesora.

Boko Haram je mreža radikalnih islamista u Nigeriji, koja je 2009. godine počela oružanu pobunu protiv države. U napadima tog pokreta tokom 2012. i 2013.godine je ubijeno skoro 2 000 ljudi i sada je grupa Boko Haram jedna od najvećih pretnji bezbednosti u toj afričkoj zemlji.

Među metama njihovih napada su i škole, za koje Boko Haram smatra da se ugledaju na zapadni sistem obrazovanja i kulture.

You are here: Choose country Islamisti u Nigeriji ubili više od 40 studenata