POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Migrante preko Crne Gore krijumčare za 3.500 eura

Izvor: Tanjug septembar 2014.

Državljani Turske, uz pomoć prevoznika i taksista iz Crne Gore, ugovaraju i organizuju poslove krijumčarenja migranata, najčešće Kurda, piše u policijskim dokumentima "Procena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori-SOCTA", gde je navedeno da se migranti preko Crne Gore krijumčare za cenu od 3.500 do 4.000 eura po osobi.

Prema istim podacima, postoje tri glavna pravca prebacivanja Kurda preko teritorije Crne Gore.

Avionima iz Istanbula do Podgorice, a dalje vozilima iz Crne Gore ka Bosni i Hercegovini. Iz BiH, prema policijskim podacima, migrante prevoze u Hrvatsku, a potom Italiju.

Drugi pravac je avionskom linijom Istanbul-Tirana, ili autobusima Istanbul-Makedonija-Albanija. Dalje se migranti krijumčare vozilima ili taksijima ka Crnoj Gori, preko Ulcinja, a u pravcu Hrvatske, Slovenije, Italije.

Treći pravac krijumčarenja iz Albanije preko Crne Gore ka Srbiji, rutom ka Austriji, preko Beograda ili Subotice.

Prema podacima policije, osim Kurda, preko Crne Gore su prebacivani i migranti iz Pakistana, Alžira, Maroka, Avganistana, Sirije, Tunisa...

"Ilegalne migracije imaju i dalje uglavnom karakter tranzita preko teritorije Crne Gore...", piše u policijskom dokumentu "Procjena opasnosti od teškog i organizovanog kriminala u Crnoj Gori-SOCTA".

Prilikom prelaska granice Crne Gore, u preko 85 odsto registrovanih slučajeva migranti prelaze van graničnog prelaza i to uglavnom "zelenu granicu" na kopnu, a ređe "plavu granicu" na moru, jezeru ili reci.

U Crnu Goru migranti ulaze peške - planinskim putevima i stazama do prvog naseljenog mesta (iz Albanije do mesta Tuzi, a sa Kosova preko planine Bogićevica do Plava ili planine Hajla do Rožaja), dok ih od Podgorice do granice sa BiH prevoze lokalni krijumčari najčešće privatnim ili taksi vozilima.

Za transport i prebacivanje migranata prema Srbiji, najčešće u teretnim vozilima na lokalnim slabo kontrolisanim putevima u graničnom reonu.

"S obzirom na način rada turskih krijumčara, postoji realna opasnost da će u narednom periodu pokušati da iskoriste i crnogorsku obalu za ukrcaj i prebacivanje migranata manjim brodovima ka Italiji", navedeno je u dokumentu.

"Organizovani kriminal iz Crne Gore (strani organizatori i njihovi lokalni saradnici) intenziviraće aktivnosti na krijumčarenju ilegalnih migranata sa teritorije Crne Gore preko Jadranskog mora manjim plovilima, jedrilicama ili jahtama i kopnenim putem koristeći vozila lokalnih prevoznika u pravcu Hrvatske, direktno ili posredno preko granice sa BiH", jedna je od pretpostavki policije koju brine porast broja tražilaca azila.

"Podaci prikupljeni u saradnji sa Direkcijom za azil MUP-a Crne Gore za period od 2011. do septembra 2013. godine pokazuju trend rasta broja tražilaca azila", piše u dokumentu Uprave policije Crne Gore.

You are here: Vesti Migrante preko Crne Gore krijumčare za 3.500 eura