POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Radionica sa majkama o reporoduktivnom zdravlju

U okviru projekta "Podrška majkama i deci u centrima za azil i Beogradu" koji finansira Ambasada Sjedinjenih Američkih Država, Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) je u centru za azil u Krnjači 03. avgusta organizovao radionicu na kojoj je gostovala savetnica za reporoduktivno zdravlje Doma zdravlja Palilula. Učesnice radionice bile su majke poreklom iz Avganistana koje zajedno sa svojim porodicama žive u Krnjači.

krnj v15

Tema radionice bilo je reporoduktivno zdravlje žena, na koji način vodimo računa o sebi i kako se briga menjala tokom puta, kao i na koji način sa decom govoriti o zdravlju i polnim razlikama. Ova tema obrađena je uz uvažavanje kulturoloških razlika, kroz diskusiju o tabuima u različitim kulturama, načinima saznavanja o seksualnosti u zatvorenoj kulturi kao što je Avganistan. 

Majke su veoma iskreno govorile i o svojim strepnjama po dolasku u zemlju destinacije i drugačijim vrednostima u Zapadnoj kulturi. Iako je tema bila za mnoge veoma kontroverzna na početku radionice, ubrzo su se opustile i u toploj i sigurnoj atmosferi govorile o svom životu i položaju devojčica i žena u Avganistanu.

krnj v09

Učesnicama su deljeni lifleti štampani u okviru projekta. U njima se nalaze saveti namenjeni majkama na putu kao i informacije o azilnoj proceduri i centrima za azil. Napisani su jednostavnim jezikom i prevedeni na engleski, farsi i arapski.

VIŠE FOTOGRAFIJA POGLEDAJTE U GALERIJI.

You are here: Home Radionica sa majkama o reporoduktivnom zdravlju