POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Psihološka podrška porodicama u bolnicama

U okviru projekta Podrške azilantima i migrantima u savladavanju svakodnevnih izazova u Srbiju koji finansira ELCA, psiholozi APC/CZA redovno pružaju psihološku podršku porodicama kao i pojedincima kojima je često potrebna hitna ili druga zdravstvena zaštita, a koji se suočavaju sa psihološkim izazovima i sve teže uspevaju da prevladaju psihofizičke teškoće na koje nailaze sa dužim zadržavanjem u Srbiji.

psiholosko savetovanje porodice 1

Često se dešava da se sa porodicama i roditeljima radi na osnaživanju kako bi lakše izašli na kraj sa reakcijama svoje dece na izbeglištvo ali i prevenirali ozbiljnije psihičke ili probleme u ponašanju. U centru za azil u Krnjači je ostvaren kontakt sa mladom porodicom iz Avganistana koja je u izbeglištvu više od 6 meseci. Vrlo brzo se otvaraju i pričaju kako su pobegli zbog krvne osvete i problema sa sopstvenim porodicama koje su ih se odrekle. Sada kažu kako imaju samo jedno drugo i svoju devojčicu od 13 meseci.

Veoma su odgovorni i savesni, brinu za njeno zdravlje i raspituju se za normalan psihofizički razvoj i kako da znaju da njihovo dete uspešno ispunjava razvojne zadatke. Ponosno potvrđuju da mala Samira precizno hvata predmete, na nalog šalje poljubce i maše, insistira da stoji sama i povremeno izgovara mama i tata.

psiholosko savetovanje porodice 2

Pitaju se kada će da počne da hoda. Ispoljavaju želju da je vakcinišu s obzirom da su o tome vodili računa i dok su bili u Grčkoj pa je organizovana i poseta pedijatru koja je potvrdila da je Samira zdrava i da se razvija u skladu sa očekivanjima. Takođe, dobila je i vakcinu, kada se na kratko zaplakala ali i vrlo brzo umirila.

You are here: Home Psihološka podrška porodicama u bolnicama