POMOZI IZBEGLICAMA

Da li voliš da pomažeš drugima u nevolji? Želiš da pružiš podršku ljudima koji beže od rata i nasilja, a koji su se na svom putu našli u Srbiji? Želiš da slobodno vreme koje imaš provedeš radeći nešto korisno i za sebe i za druge?

Centar za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) poziva sve koji žele pruže direktnu podršku tražiocima azila i migrantima, doprinesu stvaranju tolerantnog i otvorenog društva i suzbijanju predrasuda i ksenofobije da se priključe mreži APC/CZA volontera.

Volonter može biti svako ko je punoletan, ima vremena i želje da pomogne ljudima u nevolji i nema predrasuda prema ljudima drugih nacija, vera ili rasa.

Ukoliko imaš želju da pomogneš i vremena da se aktivno uključiš u redovne aktivnosti Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila (APC/CZA) kontaktiraj nas za više informacija.

OČEKUJEMO TE!

Psihološko savetovanje porodice u Krnjači

APC/CZA tim  psihologa i pedagoga redovno posećuje sve centre za azil i prihvatne centre i pruža podršku i zaštitu tražiocima azila i migrantima koji u njima borave. U okviru projekta koji finansira ELCA, za psihološku pomoć izbeglicama, ispred Krnjače smo sreli deo petočlane porodice – majku ćerku od 9 godina i bebu od mesec dana koja je bila uvijena u ćebe. Žalili su se kako im je teško, kako nemaju dovoljno uslova i kako se čekanje da pređu u Mađarsku odužilo. Kako majka ne govori engleski veliki teret je pao na devetogodišnju devojčicu koja je postala govornik i prevodilac za celu porodicu.

porodica u krnjaci psih sav 1

Prevelika odgovornost koju nosi se povremeno nazire kroz ozbiljnost sa kojom upija informacije i umiruje majku govoreći da će i njihov red jednog dana doći. Na leđima nosi ranac sa stvarima a u rukama kesu koja je gotovo veća od nje sa stvarima za celu porodicu. Povremeno se zameni sa mamom i u rukama drži uspavanu bebu kako bi se ona odmorila. Prilikom savetovanja pokušano je da joj se omogući da se makar na kratko vrati u ulogu deteta i rastereti briga odraslih. Sa majkom je takođe porazgovarano kako da zaštiti devojčicu ali i na koji način da stekne samopouzdanje i oslonac u sebi kako bi izdržala težak period u kojem su trenutno.

porodica u krnjaci psih sav 2

 

You are here: Home Psihološko savetovanje porodice u Krnjači